Президентът на ПЕС Сергей Станишев предупреди, че основната политическа задача пред социалистите през следващите месеци ще бъде да следят за това дали обещанията на Урсула фон дер Лайен ще залегнат в работната програма на ЕК. На страницата си във Фейсбук той обясни защо е гласувал против нейната кандидатура и подчерта, че компасът на левите евродепутати за отношение им към новия поредседател на ЕК остава "изпълнението на всеобхватната социална промяна в ЕС".

Ето я и цялата позиция на Сергей Станишев:

Поздравления за Урсула фон дер Лайен, която беше избрана за председател на Европейската комисия почти на ръба на необходимото мнозинство (383 при необходими 374 гласа). Това стана с гласовете на про-европейските фракции, включително голяма част от Групата на социалистите в #ЕП.

Тази подкрепа обаче дойде при редица условия и ангажименти, вместо като карт-бланш. Без поемането на такива конкретни обещания, особено към групите на социалистите и либералите, нейното избиране нямаше да бъде възможно. Всъщност, за първи път кандидат за тази позиция поема толкова много и ясни ангажименти черно на бяло, които отговарят на манифеста на #ПЕС. Сред тях са пълното прилагане на социалния стълб, въвеждане на минимална европейска заплата, продължаване на младежката гаранция, въвеждане на детска гаранция с адекватно финансиране, утрояване на бюджета на програмата за академичен и професионален обмен Еразъм+, създаване на фонд за справедлив преход за страни и региони, които биха били засегнати от прехода към нисковъглеродна икономика, реформа на Дъблинското споразумение, ускорено развитие на европейската служба за гранична и брегова охрана Фронтекс, въвеждане на общоевропейски механизъм за опазване на върховенството на закона в страните-членки, въвеждане на европейска схема за помощ при безработица и редица други.

От гледна точка на политиките, това е безспорен успех - през 2014 г. Юнкер не се ангажира по толкова категоричен начин. В този смисъл, за разлика от предишния мандат, сегашният председател на ЕК ще бъде в много по-голяма степен обвързан с мнението на политическите групи в Европейския парламент и няма да може да наложи тяснопартийна работна програма.

Въпреки това, мнозина в групата на социалистите, в това число и българската делегация, гласувахме против кандидатурата на Урсула фон дер Лайен.

На първо място - като знак, че не приемаме подхода на Съвета, който елиминира водещите кандидати, които участваха в кампанията за изборите. Те имаха необходимата демократична легитимност в очите на хората, защото имаха ясни програми и послания, и хората можеха да избират дали да подкрепят или не. За съжаление, Съветът обърна гръб на този процес, пренебрегна гласа на гражданите и с това направи крачка назад по отношение на внасянето на повече демокрация, легитимност, прозрачност и отчетност в начина, по който се управлява #ЕС.

На второ място - защото уверенията и писмото на фон дер Лайен създават очаквания, дават надежда за промяна, но не дават достатъчно гаранции, че ще се реализират, нито достатъчна конкретика за това как и кога ще се случат.

Ето защо, в следващите месеци основната политическа задача пред социалистите ще бъде да следят за това тези обещания да залегнат в работната програма на Комисията, която фон дер Лайен ще предложи, и декларираните приоритети да бъдат адекватно отразени в насоките за работа на новите комисари и разпределението на техните ресори. Това ще бъде условието за подкрепа на новия състав на Европейската комисия през есента.

Ние се явихме на тези избори с една единствена голяма цел - всеобхватна социална промяна в ЕС. Това остава наш компас и в новата ситуация.

Ще продължим да напомняме на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, че на тези избори хората категорично гласуваха за промяна. От нея зависи дали ще реализира тази промяна, или ще продължи с "още от същото", което допълнително ще отчужди гражданите от ЕС. Дали ще се докаже като лидер, или ще бъде инструмент в ръцете на някои държави-членки. Дали ще мери с един аршин, особено по отношение на върховенството на закона, или ще се оправдаят подозренията, че тя беше просто "приемливият" кандидат - най-малкият общ знаменател, антипод на силната фигура на социалиста Франс Тимерманс. Дали ще създаде условия за сближаване между стари и нови страни, между Изток и Запад, или двойните стандарти и разделителни линии ще се задълбочат.