В поздравително писмо до Доналд Туск по повод избирането му за президент на Европейската народна партия (ЕНП), Сергей Станишев посочва, че макар левите и десните да са на двата противоположни полюса на политическата арена в Европа, мисията на ЕНП и ПЕС е да съхранят европейския проект. Лидерът на европейската левица смята, че крайнодесният национализъм и популизмът разрушават структурата на обществата като настройват народите едни срещу други и издигат огради помежду им. Президентът на ПЕС приветства личния ангажимент на Туск да брани европейските ценности и да отстоява проевропейската идентичност на ЕНП, съобщиха от неговия пресофис.

Ето целия текст на писмото:

"Уважаеми г-н Туск,

Уважаеми г-н президент,

От името на Партията на европейските социалисти бих искал да Ви поздравя за избирането Ви за президент на Европейската народна партия.

Силната подкрепа за Вашата кандидатура е доказателство за способността Ви да водите и обединявате, която сте показвал неведнъж по време на успешната Ви работа като министър-председател на Полша и председател на Европейския съвет. Радвам се, че още един представител на страните от Централна и Източна Европа ще поеме лидерството на другото голямо политическо семейство в Европа. Това е от особено значение предвид липсата на регионален баланс на високите нива на европейските институции, което създава чувство за разделение сред европейските граждани.

Разбира се, левицата и десницата са и ще продължат да бъдат на противоположните полюси на политическата арена в Европа. Въпреки това, вярвам, че този идеологически сблъсък е ключов за запазване на демократичната политическа система и за произвеждането на политики, задаващи посоката за бъдещето на Европейския съюз. ЕС е създаден въз основа на споделени ценности като демокрация, върховенство на закона и зачитане на основните права. Но днес крайнодесният национализъм и популизмът продължават да разрушават структурата на нашите общества, като настройват народите едни срещу други и издигат огради помежду им. Макар опазването на тези ценности да е важно за всеки гражданин и задължение за всяка институция, европейските политически семейства също имат важна роля в това отношение. Те имат отговорността категорично да се разграничат от подобни пагубни идеологии. Отговорни сме също така да убедим гражданите, които търсят промяна или алтернатива, че не това е верният път.

Мисията на ЕНП и ПЕС е да защитим европейските ценности и да съхраним европейския проект. Затова приветствам личния Ви ангажимент да браните тези ценности и да отстоявате проевропейската идентичност на Вашето политическо семейство.

Скоро започва работа новата Европейска комисия. Вярвам, че със силната подкрепа на политическите ни семейства, комисарите ще могат да изпълнят политическите задачи, които сме очертали. ПЕС настоява сред приоритетите на новата Комисия да бъдат Европейската зелена сделка, Европейският стълб на социалните права и Европейският младежки план - главните теми от нашата предизборна програма. Избраната за председател на ЕК, Урсула фон дер Лайен (ЕНП) вече пое редица ангажименти към лявото европейско политическо семейство и разчитам, че ще срещна Вашата подкрепа те да бъдат осъществени.

Ние социалистите, ще държим заявените ангажименти да намерят потвърждение и в работната програма на Европейската комисия. Ще бъдем особено взискателни, защото тези намерения са последна възможност да убедим гражданите, че европейските институции работят за техните интереси и действията им водят до конкретни резултати.

Уважаеми г-н президент, през месец май европейските граждани ясно изразиха желанието си за промяна, за ново ръководство и нова посока на ЕС. За по-ефективен Съюз, който води до повишено доверие и осезаеми ползи за гражданите; пространство на споделен мир, сигурност и просперитет за всички, където социалната справедливост и толерантността възтържествуват, а неравенства между изток и запад, север и юг се стопяват всеки ден.

Използвам възможността да Ви поканя да поговорим по тези теми в близко бъдеще, защото има какво да обсъдим. От необходимостта за Нова зелена сделка и действия по измененията в климата, през прилагането на Европейския стълб на социалните права, до връщането към процеса на водещите кандидати в Европейските избори.

Пожелавам Ви успех през предстоящия мандат!".