След своето участие в организираната от Dir.bg и 3E-news конференция "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България" министър-председателят Стефан Янев проведе среща със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Във фокуса на разговора бяха актуални теми в контекста на "зеления преход", перспективите пред неговото реализиране и националните предизвикателства и възможности в това отношение. Акцент бе поставен върху Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на България с оглед неговото финализиране и представяне пред Европейската комисия. В тази връзка премиерът Янев призова за бърз подход по отношение на последващото му разглеждане, доколкото следва своевременно да се пристъпи към неговото изпълнение, каквото е и очакването на българските граждани. Той подчерта, че без значение от спецификите на политическата ситуация у нас, реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост е изключително важно за хората.


Видео от форума ТУК >>


Видео всички четири паралелни сесии вижте ТУК >>


Снимки вижте ТУК >>


В тази връзка заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс се ангажира, че в хода на прегледа и анализа на националния ПВУ ще бъде отчетена специфичната ситуация, в която страната ни се намира, както и предизвикателствата, пред които е изправена.

Снимка: БТА

По време на разговора премиерът Янев подкрепи виждането, че солидарността следва да бъде основен принцип в рамките на ЕС, но същевременно подчерта необходимостта от гъвкавост, така че да се намират най-правилните решения. В този контекст Янев даде пример със сложната ситуация, в която се намира България и в контекста на ангажиментите по изпълнението на "Зелената сделка", и с оглед на функциите, които се налага да изпълнява кабинетът, които не са типични за служебен такъв. По отношение на предстоящото заседание на Европейския съвет, в рамките на което лидерите от ЕС ще обсъдят рязкото покачване на цените на енергията и мерките, които могат да бъдат да приложени в това отношение, премиерът изрази очакване да се вземат гъвкави и осезаеми решения.

По време на дискусията Тимерманс обърна внимание на предстоящата Конференция по Рамкова конвенция на ООН за изменението на климата - COP 26, която ще се проведе в Глазгоу в периода от 31 октомври до 12 ноември 2021 г., и на която ще се поставят важни въпроси, имащи отношение към прехода и ограничаването на въглеродните емисии.

Стефан Янев обърна внимание на ядрената енергетика като важен компонент в енергийния микс и устойчив фактор за изграждане на нисковъглеродна енергийна система, наред с възобновяемите източници. В този контекст бяха обсъдени ролята на природния газ като преходен енергиен източник и перспективите по отношение на използването на водорода.


Конференцията е организирана от Dir.bg и 3Е-news с подкрепата на "Филип Морис България", "Аурубис България", VISA, "УниКредит Булбанк", "Дънди Прешъс Металс", Brown to Green,"ПроКредит Банк", "Дейзи Тех АД", "Загорка", "Контур Глобал Марица Изток 3", ЧЕЗ, "Девня Цимент", "AES Bulgaria", "Контракс", "Солвей Соди", "Геотехмин ООД", "Bianchi Coffee","Еdoardo Miroglio", "White Water".

Партньори са Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Индустриален клъстер "Средногорие", Индустриален клъстер "Електромобили", Институт за енергиен мениджмънт, Център за устойчиви финанси и енергетика, Пан Европа България, Атлантически клуб, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара, Американска търговска камара в България (AmCham), Българска асоциация по рециклиране, Браншова асоциация "Полимери".

Медийни партньори на инициативата са: БНТ, bTV Media Group, БНР, БТА и списание "Мениджър".