Осмомартенска честитка на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов стана повод за гневна македонска реакция. Вчера той публикува във фейсбук поздравление за женския празник на фона на карта на Велика България, включваща територии от днешни Македония, Албания, Гърция и Сърбия.

По този повод веднага реагираха от кабинета на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, предава "ТВ 21".

"Президентът Пендаровски винаги е казвал по отношение на изявленията, които идват от София, че те представляват открито нарушение на Договора за добросъседство и подкопават доверието между двете страни и народи. Подобни действия противоречат на основните принципи и ценности на НАТО, в който и двете страни са равноправни членове", се казва в реакцията на кабинета на Пендаровски.

Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, подписано от министър-председателите Зоран Заев и Бойко Борисов през 2017 г., член 11, параграф 3 гласи: "и двете договарящи страни нямат и няма да показват териториални претенции една спрямо друга", напомня изданието. И добавя: "Каракачанов не за първи път прави провокативни изявления, които само разпалват огъня между двете страни. До момента страната не е реагирала официално на нито едно от изявленията му."

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и вицепремиерът Никола Димитров определиха като "предизборен фолклор" картата на Санстефанска България, публикувана от българския вицепремиер Красимир Каракачанов в социалните мрежи, предаде МИА.

Помолен за коментар на публикация в социалните мрежи на българския министър на отбраната, Никола Димитров я определи като "предизборен фолклор" преди парламентарните избори в България през април.

"Колкото по-силна е реакцията в нашата страна, толкова по-силен е ефектът, което вероятно е идеята преди всичко. Ние, които сме искрено на страната на добросъседските отношения и на приятелството, трябва да сме по-внимателни какво казваме и публикуваме в социалните мрежи. Ние особено трябва да се въздържаме от изявления и публикации, които изглеждат като териториални амбиции и са в противоречие на Договора за приятелство и нашето участие в НАТО", каза вицепремиерът на Северна Македония.

В същия дух премиерът Заев определи публикацията на Каракачанов като "изборен фолклор" и заяви, че да я коментира би означавало да се намеси в предизборната кампания в България.