Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация пристигнаха в Александруполис, Гърция за Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и на Гърция.

В Александруполис премиерът Борисов бе посрещнат от гръцкия външен министър Никос Дендиас.

Вижте снимки

Минути преди правителственият "Ербъс" да излети от София обаче репортерката на "Труд" Павлина Живкова не бе допусната на борда, като предпазна мярка срещу коронавируса, тъй като кашля.

Борисов бе заплашен от поставяне под карантина, след като словашкият премиер Петер Пелегрини бе приет в болница след срещата на върха в Брюксел. По време на срещата с останалите премиери, Пелегрини кашлял доста лошо и кихнал 2-3 пъти. Оказа се обаче, че той е с пневмония.

Съвместно заседание и двустранни срещи в Гърция

Очаква се министър-председателят Борисов да се срещне с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис. По-късно ще се проведе Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Гърция. Ще се състои и церемония по подписването на двустранни документи в присъствието на двамата премиери.

Очаква се след това Борисов и Мицотакис да дадат съвместни изявления пред медиите.

Днешното междуправителствено заседание ще допринесе за засилването на връзките между двете страни и за достигането на още по високо равнище в стратегическите им отношения. Ще бъдат обсъдени въпроси и проекти от взаимен интерес и ще бъдат разгледани съвместните приоритети на двете държави, насочени към постигането на по-висок икономически растеж, свързаност, стабилност и сигурност в региона. В контекста на отбелязването през настоящата 2020 г. на 140-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Гърция, двете страни ще имат възможност да отправят и силно послание за сътрудничество и добросъседство.

България и Гърция дават ясен пример как успешно да бъдат преодолявани историческите наслоявания и да бъде изградено доверие и партньорство в духа на споделените европейски и евроатлантически ценности, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

България отдава приоритетно значение на развитието на двустранните отношения с Гърция в областта на енергетиката. Налице е активно сътрудничество между двете държави в енергийния сектор, включително при реализацията на важни проекти с регионално и общоевропейско значение. Един от основните приоритети на България е гарантирането на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, не само в национален, но и в регионален план.

Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) ще осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона на ЮИЕ. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез нея България и регионът ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион. Проектът е важен и заради възможността за внос на природен газ от съществуващия и планирания нов LNG терминал в Гърция.

България разглежда в синергия проекта IGB и проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, в който страната ни е заявила 20 процента акционерно участие. Очаква се основните доставчици на газ до терминала край Александруполис да бъдат компании износители на втечнен природен с произход от САЩ, Катар, Алжир, Нигерия и други LNG производители. Не на последно място, терминалът ще спомогне за реализиране на цялостната концепция за газов хъб "Балкан", както и за утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ в страната.

Друг проект от изключителна важност е изграждането на междусистемен електропровод между подстанция "Марица Изток", България, и подстанция "Неа Санта", Гърция. Връзката е част от реализацията на приоритетния електроенергиен коридор "Север- Юг". С изграждането на междусистемния електропровод ще се постигне подобряване на оперативната съвместимост и сигурната работа на електроенергийната система в южните части на Балканския полуостров.

Активна е и работата по проекта за създаването на интермодалния железопътен коридор "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе", като се очакват резултатите от двустранната работна група по създаване на Съвместна проектна компания за изпълнението на проекта.

През януари тази година беше направена "първа копка" на ГКПП "Рудозем-Ксанти", чието откриване ще благоприятства развитието на пограничния район и като цяло е в интерес на развитието на двустранния търговски и туристически обмен между двете страни.

Гърция е на пето място сред търговските партньори на България в износа и на шесто място във вноса. Налице е възходяща тенденция при стокообмена, който за периода януари-октомври 2019 г. се е увеличил с 9.3 процента в сравнение със същия период на 2018 г. и е в размер на приблизително 3 млрд. евро. Гърция е сред първите пет водещи инвеститори в България.

В рамките на Европейския съюз и НАТО България и Гърция също си сътрудничат изключително активно. Ситуацията в ЮИЕ и по-широкия регион, както и европейската интеграция на Западните Балкани са приоритетни за двете страни. Засилен интерес за сътрудничество с Гърция страната ни проявява и по теми като миграция, борбата с изменението на климата и туризма, отчита българското правителство.