На част от регистрираните новодомци са били обещани и финансови поощрения, съобщи БНТ.
 
На предишните местни избори Несебър е един от първенците в гласуването с над 75% избирателна активност - поне два пъти по-висока от средната за цялата страна, припомня bTV. Несебърските села бяха титуловани още от изборите през 2007 като мястото, където става най-голямото разплащане за вота и които могат да наклонят везните в изборния ден.

Основните конкуренти за вота в Несебър са настоящият кмет Николай Димитров, вечната му опозиция Атанас Терзиев - кандидат на ГЕРБ, и бившият кмет на Несебър Николай Трифонов, който беше разследван за злоупотреби в общината.

Бившият кмет Николай Трифонов твърди, че е оставил в хазната на общината 52 милиона лева. Той не довърши последния си мандат като кмет през 2007, след като изненадващо беше назначен на служба в консулството ни в Одеса, дни след като срещу него започна разследване. По думите му е бил принуден да заминаване за Одеса, защото в противен случай щял да бъде "елиминиран физически".

Кандидат за кмет на Варна - Веселин Марешки, също  агитира гражданите далеч преди началото на предизборната кампания - 23 септември. Разследване със скрита камера показва как в улицата до Окръжна болница във Варна пред една от най-големите аптеки в града възрастни жени се са заговорени от младеж, който записва имената и телефоните им. Аптеката е от голямата верига "Марешки". Младежите, които събират подписи, раздават картонче за "привилегия" при евентуален избор на Марешки за кмет. Така правилните гласоподаватели ще общуват директно с милионера, избягвайки каналния ред в общината. В още пет аптеки "Марешки" също се правят списъци с избиратели", разказва bTV.

"Правя социологическо проучване. Така опитвам да повиша активността. Обещавал съм привилегия на тези, които така или иначе смятат да гласуват" Искам да знам колко хора ме харесват. Какъв проблем има в това да провериш какви са нагласите на хората, виждаме какви са хората, които са ни симпатизанти", коментира самият Марешки.
Той беше категоричен, че няма нарушение и нищо порочно в това, защото данни не са събирани и не е искано ЕГН от хората. Това било просто подписка за него, която няма да се депозира никъде и не е за регистрация на изборите.