Водачът на варненската листа на "Изправи се! Мутри вън!" - Татяна Дончева, заяви, че формацията не е готова да участва в ново правителство на всяка цена.

На въпрос на bTV тази сутрин дали биха направили компромис, за да участват в такъв и с кого са готови да разговарят, тя отговори:

"За нас няма формула кабинет на всяка цена. Ние първо сме най-малката формация, първи, който ще получи мандат, ще е ГЕРБ, какви са техните възможности - много съм любопитна, искам да видя резултатите, това зависи от възможностите, които си е събрала с малките политически сили. Има срив в ГЕРБ и за Бойко Борисов не е без значение може ли да състави правителство и може ли да похарчи парите, които се задават. При положение, че на Слави партията е втора, тя ще получи втора мандат. Ние не само не сме готови на всякакви компромиси, ние имаме ясна програма, която включва реформаторска група, която да получи мандата и възможности във връзка с това, което ще предложи тя". 

"Изправи се! Мутри вън!" не биха излъчили кандидат за експертно правителство, подчерта Дончева пред БНР.

"Бойко Борисов си търси спасителен пояс и смята, че по този начин го хвърля на някого", изтъкна тя относно снощното изявление на премиера, с което предложи мир и съставяне на експертно правителство до декември.

"Трябва да се направят промени в ключови държавни структури, които сега крепят ГЕРБ в държавната администрация. Ключови лостове за натиск на Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да бъдат избити от ръцете им", допълни Дончева.

Тя каза още, че приема абсолютно нормално резултата на формацията на Мая Манолова и Отровното трио, към която се присъедини за вота - шеста политическа сила, даже добре, защото има категоричен знак, че се очаква промяна.

"Дали промяната е намерена в правилната посока, не съм сигурна, но вчера Андрей Райчев каза нещо, което е вярно: След царя хората започнаха да търсят някой като себе си, дотогава търсеха някой повече от тях", заяви още тя. 

Запитана колко е консолидирана коалицията "Изправи се! Мутри вън!", Дончева отговори, че това ще стане ясно, когато се задейства изборната технология за определяне на мандатите и депутатите, които влизат в следващото Народно събрание.

"Като видя състава на групата, мога да ви кажа нещо повече. Сега не мога да ви кажа нищо, защото дори не знам кой ще участва в тази група", изтъкна тя.

По думите й няма контрол върху процеса по обработката на протоколите и призова парламентарно представените партии да се стегнат и да довършат броенето, особено в София и Пловдив.

Това, което е измислило ЦИК от вчера, няма нищо общо със закона. Законът предвижда предаването на протоколите, чувалите и броенето да бъде наблюдавано от кандидати, застъпници и партийни наблюдатели. ЦИК е приело решение в противоречие със закона да ограничи това. Снощи Мая Манолова се бори титанично, като Давид с Голиат, за да влязат двама души през нощта, тази сутрин те са отишли на работа и пак не са пуснати други“, каза Дончева.

По думите й така не е ясно какво се пише в протоколите.

„Паралелното броене не парира възможността да се манипулират протоколи, което се случва в момента“, допълни тя.