Много е важно да бъде възстановен политическият диалог, важно е за цялата държава, не за нас. Ако партиите нямат комуникация помежду си, ще изпаднем в ситуация на политическа криза, а ние сме пред политическа криза. Това каза в предаването "120 минути" на bTV Тома Биков от ГЕРБ, който е избран за депутат в 45-о Народно събрание от 24-и изборен район - София.

Според Биков, сме на прага на политическа криза.

"Тя може да намери своето решение след президентските избори, но дотогава държавата трябва да се управлява от някого и трябва да има много ясен отговор на всички предизвикателства, пред които е изправена страната, и в това трябва да участва и президентската институция", коментира Тома Биков.

Той каза, че имат различни варианти за бъдещия кабинет, но те трябва да бъдат обсъждани с евентуалните им партньори.

Изказването на премиера Борисов, че е готов да даде 10 дежурни депутати, които да подкрепят Слави Трифонов в съставянето на кабинет, е образ и политически знак, с който министър-председателят показва, че е готов да бъде конструктивен в тази ситуация, обясни Биков.

"Готови сме да подкрепяме и политики, готови сме и ако едно евентуално правителство, предложено с втори или трети мандат след нас, ако бъде предложено и се нуждае от тези гласове, да го подкрепим. Ако не успеем да направим правителство с първия мандат, ще бъдем в опозиция", каза той и уточни, че не е един от тези 10 депутати и не мисли, че ще се стигне до неговия глас.

"Смятам за логично ГЕРБ да положи всички усилия да направи правителство с първия мандат, защото е първа политическа сила и след това втората политическа сила с господин Станислав Трифонов да направи същите усилия и да предложи кабинет в рамките на 45-тото НС, то да бъде избрано с мнозинството на онези, които цяла кампания говориха, че ще бъдат против ГЕРБ и, че единствената им кауза в политиката е да свалят ГЕРБ. Сега имат тази възможност и нека да бъдат така добри да се възползват от нея, пък ние ще бъдем една далеч по-конструктивна опозиция от тях, няма да ни видите да правим това, което те правиха последните 4 години", коментира политикът.

"Защо трябва да има правителство, до този сериозен въпрос сме стигнали и това говори, че не сме в добра ситуация, защото в края на април свършват част от икономическите и социалните мерки, в края на май други и от юни месец няма да бъдат предприети никакви мерки за хората, които са били засегнати. Трябва да се направи актуализация на бюджета, а тя не може да се направи от служебно правителство, трябва да се направи от редовен парламент, допълни Биков.

"Освен тези неща има и Планът за възстановяване на ЕС, Зелената сделка, еврозоната, Северна Македония, потенциална мигрантска криза. Ние можем да го свършим и сме го вършили до този момент, можем да продължим, ако съберем подкрепа. Ако не съберем подкрепа, настояваме да знаем кой ще носи отговорността, ако България изпадне в хаос", каза още той.

През последната една година доста се поляризира ситуацията, повечето партии решиха, че анти герб идеологията е печеливша, поели са ангажименти пред своите избиратели и сега нямат полезен ход, отбеляза Биков.

"Това е псевдоидеология, да кажеш какъв не си. Всички разбрахме, че не обичат ГЕРБ, сега е време да кажат какво обичат, това е важният въпрос". (...)

Има две неща - едното е да се обърнем към тези, с които имаме съвпадение по определени политики за подкрепа, но в същото време да протегнем ръка към всички политически сили за възстановяване на политическия диалог. Ние ще държим на този ангажимент, независимо дали сме в управление или опозиция, коментира Тома Биков.