Не е възможен отговор дали ще строим АЕЦ "Белене", това може да се каже след процедура, която да покаже дали има инвеститор. Аз съм оптимист, защото вчера има заявен писмен интерес от четвърта компания. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в интервю пред bTV.

Три компании са заявили засега инвестиционни намерения за проекта АЕЦ "Белене" - китайската CNNC, международната група "Фраматом" с преимуществено френско участие, и руската "Росатом". Очаква се парламентът да гласува предложението на правителството за размразяване на проекта и за възлагане на министъра на енергетиката да провежда преговори с кандидат-инвеститорите. Възможно е да не се стигне до инвестиционно решение.

"Срещата на Борисов с Путин няма никаква връзка с визитата на Радев. Дори в тежка ситуация и когато има напрежение, хората трябва да си говорят. Дори от чисто човешките отношения пътят за намаляване на напрежение са разговорите. Една емоционална реплика по време на пресконференцията не е есенцията на разговорите", допълни Дончев.

По думите му, има принципна политическа договореност "Турски поток" да премине през България, но това са разговори, които текат с месеци.

"Европа не печели от това, че руският газ минава през още една държава - това означава по-високи цени. Големият проблем е, че трябва да се намери безконфликтен сценарий и за Русия, и за Европа", каза още Дончев.

Не е сериозно да се казва, че управлението в България е автократично. Каквито и критики да има по свободата на словото, у нас може всеки да каже каквото иска. Радев не ми е звънял да ме пита нещо, за да му отговоря. Последно му звънях аз преди няколко месеца, той ми звънна 2 седмици след това. Има двустранно напрежение между институциите, това е факт. Когато се разменят реплики, диалогът е труден, завърши вицепремиерът.