Проектокабинетът на ГЕРБ е готов, ще е ясен след няколко дни. Съставът на този кабинет ще бъде знак, че партията е в състояние да се обновява и да има нови лица, което е важно", заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев пред Би Ти Ви.

"Ще има и нови лица, ще има и приемственост - комбинация от двете", обясни Дончев. Кандидатурата за премиер в него е на Даниел Митов, като Борисов обясни, че е било възможно това да е Дончев, но самият той не е искал "и него да го намразят".

"Може да не ми е дошло времето да съм премиер или да е минало", каза Дончев пред Би Ти Ви.

Това е второ потвърждение от ГЕРБ, че партията е готова с кабинета, след като това каза още в сряда премиерът в оставка Бойко Борисов. В четвъртък той взе отпуск, за да "подготвя кабинет" и не се появи в парламента на следващия ден, където бе повикан да представи участието на България в Плана за възстановяване и развитие на ЕС. Борисов упълномощи Дончев да направи това, но депутатите задължиха Борисов да се яви в парламента по темата на 21 април (сряда).

"Смисълът на упражнението вчера не беше премиерът да дава разяснение по Националния план за устойчивост, едва ли някой има съмнения, че ако някой трябва да дава разяснения, това съм аз. Смисълът на драматизацията вчера беше Борисов да бъде вкаран в Народното събрание и да бъде обиждан, само това", смята Томислав Дончев.

"България не е в уникална ситуация, където близо до срока за подаване на плана се сменят правителствата. От ЕК биха проявили толерантност от един, два или три месеца, новото правителство да разработи друг план", обясни той.

"По време на кампанията чух, че планът на Дончев е скапа, корупционен, некадърен. Чух, че всички имали алтернативни планове - по-добри от моя. В крайна сметка имам около 10 дни до края на мандата, редно ли е аз да внасям този план тогава. Уважаеми колеги, дайте вашите планове", призова той. "Ако Народното събрание прочетат кратката версия на плана и ми възложат плана да го внеса, аз ще го направя", обобщи Дончев.