Президентът на Беларус Александър Лукашенко е получил 80,23 на сто от гласовете на вчерашните избори за държавен глава. Това показват предварителни данни, огласени днес от председателя на ЦИК Лидия Ермошина, предаде ТАСС.

Следва основният кандидат на опозицията Светлана Тихановска с 9,90 на сто от гласовете. Бившият депутат от парламента Анна Канопацка получава 1,68 процента, председателят на партия "Беларуска социалдемократическа общност" Сергей Черечен - 1,13, съпредседателят на обществено движение "Кажи истината" Андрей Дмитриев - 1,04 на сто. "Против всички" са гласували 6,02 процента от избирателите.

Тези предварителни данни предстои да бъдат уточнени, но едва ли ще има съществена промяна, посочи Ермошина. Официалният резултат според нея ще бъде оповестен на 14 август. Активността на вчерашните избори е била 84,23 на сто, добави тя.

Лукашенко бе избран за президент за пръв път през 1994 г. и за пръв път имаше сериозна конкуренция - дори след като властите отказаха да регистрират най-опасните му противници, срещу него се оказа съпругата на един от тях, Светлана Тихановска.

Тази нощ в Минск имаше масови безредици, при които според правозащитници е загинал един човек. Столичният център бе отцепен от специални полицейски сили. Тази сутрин обстановката в района е спокойна, отцеплението е вдигнато, добавя ТАСС.

Според руски издания протести е имало и в други беларуски градове.

Над 50 души са били задържани в Минск и над 120 в цял Беларус по време на демонстрациите снощи, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от ДПА.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова властите и опозицията в Беларус към диалог и отказ от улично насилие след вчерашните изборите там за държавен глава, предаде ТАСС.

"Призоваваме съседите ни към максимална толерантност, търпимост и отказ от улично насилие. Призоваваме за максимално открит, макар и нелесен диалог, защото само широк диалог ще даде възможност да се гарантира на гражданите в Беларус изход от трудната кризисна ситуация и честно да бъдат обсъдени по-нататъшните стъпки и формати на общественото взаимодействие", заяви Зеленски в профила на президентството в Телеграм.

По повод събитията в Беларус външното министерство на Полша изразява дълбоко безпокойство във връзка с жестокото потушаване на следизборните демонстрации. Твърдата реакция на правоохранителните органи, използването на сила срещу мирни протестиращи, произволните арести са недопустими, се казва в изявление на полската дипломация на сайта на ведомството.

"Обръщаме се към властите на Беларус с призив да спрат да нагнетяват напрежението и да започнат да зачитат основните човешки права", заявява външното министерство на Полша.