Централната избирателна комисия представи бюлетината, с която ще се гласува на предстоящите парламентарни избори на 4 април. По-дълга ще е само в Благоевград, където има един независим кандидат.Представители на комисията демонстрираха и как ще се гласува машинно.

Бюлетината е дълга около 60 см. На гърба ѝ има черна линия и задължителните две места за печата. Броят на кръгчетата зависи от броя на кандидатите, което зависи от размера на многомандатния избирателен район. Те могат да бъдат максимално 36.

"В бюлетините за вота в чужбина няма кръгчета за гласуване по преференции. Това е така, защото там се дава вот само за партии, коалиции и инициативен комитет", заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева.

ЦИК подготвя специално решение, с което да определи начина за сгъване на бюлетината. По всяка вероятност, след като тя се откъсне от кочана, горният перфориран отрязък ще остане на него. Самата бюлетина ще се сгъне така, че да може да се сравнят двата номера на нея. След това вероятно ще има и второ сгъване, за да се гарантира анонимността на вота.

От ЦИК представиха и машините за гласуване, които в деня преди вота ще бъдат разположени в 9390 секциите с над 299 избиратели.

Снимка: Булфото

Представител на "Сиела Норма", фирмата, която осигурява машините за вота, обясни как се гласува с тях.

В деня преди изборите машините ще бъдат разположени в секциите и ще бъде извършено обучение на членовете на секционните избирателни комисии. Когато член на СИК активира машината тя ще отпечатва нулев протокол за откриване на изборния ден. Той представлява списък с всички кандидати и преференции. Преди гласуването на избирателя се дава една от трите специални карти, която се поставя в машината, за да се появи електронната бюлетина на екрана.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Машината не може да бъде изключена преди края на изборния ден, защото има защита срещу злоупотреби. Изисква се ПИН код и потвърждението му. След това тя калкулира резултатите.

"Няма човешка намеса в броенето", категорични са от ЦИК. Техническо е решението за това коя партия на коя страница в електронната бюлетина ще се появява. Максималният брой имена на партии и коалиции на една страница е 12.

ЦИК е приела допълнителни условия за реда за образуване на избирателни секции в лечебни заведения.

"Това е допълнение към нашето решение, тъй като имахме много запитвания от по-големи болници, в които има повече граждани с COVID", поясни Таня Цанева. Така в по-големите болници ще може да се създава секции, които ще обслужват избиратели, болни от ковид, на различни етажи.

Ако избирател иска да гласува по настоящ адрес, до 20 март може да подаде заявление по образец. До 20 март се подават и заявления за гласуване на друго място. На 22 март кметът на общината прави предложение за съставяне на подвижни избирателни секции за избиратели с трайни увреждания.

"Хората, които имат затруднения за достъп до избирателни секции, до 20 март трябва да заявят участие в подвижна секция", припомни говорителят на ЦИК Димитър Димитров. При 10 или повече заявления се образува секция с подвижна избирателна кутия, различна от COVID секцията.

Вече са определени държавите и местата, в които ще има секции за нашите сънародници в чужбина - в 69 държави. Броят на секциите ще е между 460 и 470, но точният им брой ще бъде ясен утре, когато изтича срокът за определянето им.