Възможно е изборите да бъдат отложени с 2 месеца, но това е от компетенциите на президента. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева в предаването на bTV "Тази сутрин".

"Датата, в която ще бъде определен изборният ден, може да варира, съгласно Конституцията, в рамките на 2 месеца. Могат да са до края на месец май", подчерта тя.

Цанева не можа да даде конкретен отговор как биха гласували хора, които са под домашна карантина и обясни, че за да се случи това, трябва да бъдат направени законодателни промени.

"Въпросът е труден. Съгласно Изборния кодекс, с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. COVID-19 не е такова увреждане. Ще се мисли. Имаме доста време до края на месец март, когато ще се знае каква е степента на развитие на пандемията. Всички се надяваме, че може би към този момент ще бъде отшумяла. Ако ситуацията е такава, каквато и в момента, това означава, че законодателството би трябвало да се промени. Ние сме правоприлагащ орган и не можем да излезем извън рамките на закона. Това е въпрос, който парламентът трябва да реши", допълни говорителят на ЦИК

Тя призна, че може да има проблем с набиране на членове на Секционни избирателни комисии заради страха от коронавируса, но и добави, че има време до март месец.

По въпроса за машинното гласуване Цанева уточняви, че на 8 декември ЦИК ще знае кои са участниците в обществената поръчка, а на 10 февруари догодина трябва да започне доставката. До 25 февруари се очаква да бъдат доставени всички партиди.

Говорителят на ЦИК смята, че преди масовото машинно гласуване е необходимо да бъде проведена разяснителна кампания за избирателите. Очакваме общо 9600 машини за гласуване плюс сто допълнителни, които могат да бъдат използвани за информационни кампании.