Президентът подготвил позиция за КСНС, в която изводите звучали така, все едно, че България тръгва към излизане от Европейския съюз. Това заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след петчасовото заседание на КСНС на "Дондуков" 2.

"Много бих искал президентската институция да представи становището, около което дискутирахме доста дълго време. Ако го видите, ще се убедите, че само трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започват стъпки за излизане от ЕС и НАТО", заяви Цветанов.

Той допълни, че въпросните чернови били събрани от администрацията след бурната реакция на участниците в заседанието. Отпор дала и външната министърка. Цветанов пък реагирал най-бурно.

"И президентът разбра, че имаме огромен проблем, ако излезем пред вас и говорим така, каза той. По думите му, ако беше приета подготвената от президентския екип позиция, ГЕРБ са щели да напуснат заседанието. Цветанов похвали ДПС за изключително подготвената евроатлантическа позиция.

Цветанов обобщи още, че началото на КСНС било трудно, защото той лично поставил въпроса за светлината и тъмнината.

Цветанов изрази недоволство и от изказването му след края на заседанието, където си позволил да изкаже мнение при представянето на общото становище.

"Той отново отиде в личен коментар, но не спомена изказването, което направи премиерът", каза Цветанов.

Веднага след изказването на Цветанов от прессекретариата на президента оповестиха становище, в което се казва:

"Във връзка с манипулативните твърдения на председателя на Парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, че първоначалното предложение на президентската институция за становище на КСНС представлява документ, който "ако го видите, ще се убедите, че само трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започват стъпки за излизане от ЕС и НАТО", Прессекретариатът на държавния глава предоставя пълния текст на първоначалното предложение за позиция на КСНС, направено от страна на президентската институция."