Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по bTV, цитиран от БГНЕС.
Знам много, но мога малко да говоря, каза обаче той, цитиран от БЛИЦ. Министърът призна, че е премълчавал много неща, които знае.
Цветанов обаче отказа да назове кой е този магистрат. На въпрос дали този високопоставен магистрат работи в София, той каза - в България работи този високопоставен магистрат.

Цветанов уточни, че на процеса (вероятно е имал предвид евентуален съдебен процес срещу него - бел.ред.) ще стане ясно кой е магистратът. Говорим за лице, което е съпричастно към лица, свързани с операциите, не е важно дали се е облагодетелствал или не, а че попада в обкръжението на такива хора, каза още вътрешният министър.

Тежка е ситуацията и затова съм дипломатичен. Това лице ще бъде разкрито по време на съдебен процес, когато ще бъдат гледани съответните мерки. Всичко това е важно и тревожно и затова критиките от ЕК са съвсем състоятелни, коментира още той.
Цветанов има предвид критиките срещу съдебната власт, огласени вчера с междинния доклад на Еврокомисията за България.

Още след пускането на повечето от групата на Алексей Петров от ареста, министърът намекна за връзка на задържаните при операция "Октопод" и съда.

Смятам, че сегашният ВСС е компрометиран и съдиите са съгласни донякъде. Остава въпросителната дали Красьо Черния не е част от кадровиците на ВСС и дали "октоподите" не са част от кадровиците на ВСС. Дали не са участвали при избора или назначаването на някои от членовете на съвета, каза тогава Цветанов.

Той коментира и вчерашната операция с кодово име "Лапачите", при която бяха задържани седем души.
Злоупотребите на “Лапачите“ са над около 10 млн. лв., което показва, че в години назад има много такива структури, които са източвали хазната, каза днес вицепремиерът. Според Цветанов тази престъпна група не се различава от задържаните до момента, които също са ощетявали държавата.
По думите му лицата, задържани при акцията, са хора, които са разполагали с много средства, като основно са се занимавали с криминална дейност.

Цветанов съобщи и за нова акция, която се провежда на територията на София, която е за алкохол с фалшив бандерол. Той уточни, че съвместно с митниците ще се правят проверки, да се опише количеството и нелегалното производство на пазара за алкохола. Работното име на операцията е “Пиячите“.