Адвокатите от кантората защитават интересите на семейството на бившия украински президент, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Янукович вече не фигурира в списъка на издирваните лица", се казва в изявление на адвокатите му.

Интерпол взел това решение на 16 юли след жалба на адвокатите на бившия украински президент, че наказателното дело срещу него е политически мотивирано.

Интерпол обяви Янукович за международно издирване през януари 2015 г. по молба на Украйна за разхищение на финансови средства в големи размери и съучастие в разхищение на финансови средства, извършено в големи размери от организирана група.

През март 2014 г. новите (тогава) власти в Киев обявиха за издирване сваления президент, обвинен в пране на пари, посегателство върху териториалната цялост на Украйна и в масово убийство на мирни граждани, загинали през февруари с.г. на столичния протестен площад - Майдана.
Тогава обаче Интерпол не откри основания бившият украински лидер да бъде обявен за международно издирване.

През януари 2015-а Интерпол обяви за издирване  и сина на Виктор Янукович -  Олександър, както и бившия премиер на Украйна Микола Азаров. Не се съобщава засега дали Интерпол е пракратил и тяхното издирване или поне това на Олександър Янукович.

Украинските власти обещаха да направят всичко възможно да гарантират връщането и изправянето пред съда на избягалия в Русия бивш президент Виктор Янукович, предаде АФП.

Украинската главна прокуратура, която цитира писмо на Интерпол, посочва, че бюлетината за Янукович е била отменена до новата сесия, която трябва да се състои от 23 до 25 септември.