"Украйна направи всичко обявено във връзка с мирното споразумение, готови сме на компромис и смятаме, че конфликтът не може да се реши с военни средства. Русия, обратно, днес обещава едно, а утре прави обратното", заяви Порошенко в интервю за в. "Билд".

Той посочи, че Украйна не иска война, а мир и се бори за европейските ценности.

"Русия обаче не спазва никое споразумение. Не се боя от война с руските войски и сме се подготвили за сценарий на тотална война", отговори украинският президент на въпрос за евентуална война с Русия.

Петро Порошенко уточни, че армията им сега е в по-добро състояние, отколкото преди пет месеца и получават подкрепа от цял свят.

"Няма нищо, което да искаме по-силно от мира, но за жалост засега трябва да се готвим за най-лошия сценарий", добави Порошенко.

Киев от повече от седмица заявява, че в Източна Украйна масово навлизат руски войски и танкове. Твърдението се потвърждава от НАТО, но категорично се отрича от Москва.

По-рано днес Барак Обама обвини Владимир Путин, че не е удържал на думата си, като не е спазил споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Той заплаши Русия с още по-голяма изолация.

На срещата на Г20 в Бризбейн руският президент Владимир Путин бе подложен на атаки от всички лидери. Някои лидери като Ангела Меркел и Дейвид Камерън заплашиха Русия с нови санкции. Путин обаче заяви, че те могат да имат обратен ефект.

Руският президент напусна срещата на Г20 предсрочно с мотива, че в понеделник ще работи и трябва да поспи поне 4 часа.

Междувременно стана ясно, че Петро Порошенко е наредил всички държавни учреждения да се изтеглят от регионите под контрола на сепаратистите в Източна Украйна.

От медиите узнах, че президентът на Украйна е издал указ за икономическа блокада на югоизточните региони - Луганската област и Донецк", каза Путин на пресконференция след участието си в срещата на Г-20 в Австралия.

"Струва ми се, че това е голяма грешка", добави той и изрази учудване, че "киевските власти със своята ръка отрязват тези територии".

Междувременно след срещата на Г-20 стана ясно, че ЕС няма да налага повече санкции на Русия.