В събота хиляди украинци извършиха истински погром над руското посолство до късно през нощта- замеряха сградата с яйца, бомбички, чупиха прозорци, обръщаха дипломатически коли, свалиха руското знаме.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви още, че Русия иска да й бъдат изплатени компенсации за нанесените щети, предаде БТА.

Лавров отбеляза, че инцидентите са били предизвикани от "младежи с неонацистки и други неприлични лозунги".

Руски дипломати предполагат, че целта на нападателите е била да превземат посолството, "има основания да се смята, че те са искали да пролеят кръв", отбеляза той.

Лавров обяви, че водеща роля в атаката са имали бойци от батальона "Азов", създаден и финансиран от антируски настроения украински милиардер Игор Коломойски. Четвъртият по богатства човек в Украйна, Коломойски бе назначен от сегашните власти за губернатор на източната Днепропетровска област, припомни той и призова "нашите западни партньори, които по всякакъв начин поддържат всички действия на украинските власти", да се замислят как последните използват придобитите от Майдана пълномощия.

Руският външен министър коментира, че украинският му колега Андрий Дешчица е преминал границата на приличието с обидния си коментар по адрес на руския президент Владимир Путин, който направи пред събралите се около посолството демонстранти вчера. "Не зная как (Дешчица) сега ще общува и работи с нас", допълни той.

Лавров призова за незабавното освобождаване на двама журналисти от телевизията на руските въоръжени сили "Звезда", които бяха задържани в Украйна вчера.

Зад непримиримата позиция на Киев в газовите преговори с Москва може да стои трета страна, допусна руският външен министър. Той не даде подробности.

Междувременно днес стотици руснаци протестираха в Москва пред украинското посолство, но полицията не позволи ексцесии.

Неделя бе ден за траур в Украйна заради 49-те загинали при свалянето на украинския самолет от проруски опълченци.

Някои от участниците в нападението срещу руското посолство в Киев са арестувани, съобщи днес пресслужбата на украинското външно министерство.