Лекар ще открие първото заседание на новия парламент - четвърти поред, който ще заседава в условия на пандемия. 70-годишният доайен сред депутатите се оказа урологът д-р Силви Кирилов. През последните години той е най-младият "старейшина" на парламента, комуто се пада честта да бие първия звънец. Това е изискване на Конституцията - тържествената сесия на всяко Народно събрание да се открива от най-възрастния сред народните представители.

Преди доц. Силви Кирилов това беше съратничката му от "Има такъв народ" Мика Зайкова, която се нае със задачата на достолепните 79 г. Този път обаче тя не можа да влезе в парламента, но щафетата отново се пое от депутат от ИТН.

Преди Зайкова, неизменният доайен, който откриваше поредица от парламенти, беше покойният Стефан Данаилов. Но дори и той, във вече далечната 2013 г., поведе церемонията за старта на 42-то НС на 71-годишна възраст.

Днес Силви Кирилов е най-младият, който ще трябва да напътства депутатите в първия им работен ден.

"Странно ми е, че ще открива НС в качеството на най-възрастен, кара ме да се замисля как годините летят. Но обратният прочит е, че в Народното събрание ще има много млади хора. В тях е бъдещето и надеждата", коментира пред Dir.bg проф. Стефан Константинов.

Именно той, като министър на здравеопазването през 2011 година, кани д-р Силви Кирилов да оглави Изпълнителната агенция по трансплантации. Днес му пожелава здраве и успех.

"Уважавам го, имали сме коректни отношения навремето", спомня си директорът на Онкологията. Описва го като неконфликтен, диалогичен човек, с когото можеш да разговаряш нормално. Точно заради тези му качества го избрал тогава за поста, от който пък го уволни следващият министър на здравеопазването - Десислава Атанасова от ГЕРБ, две години по-късно. Тогава тя се аргументира, че е останала недоволна от работата на д-р Кирилов начело на трансплантациите заради твърде малкия им брой.

Днес отново, за трети път двамата ще бъдат колеги на банките в пленарната зала.

Урологът обаче се радва на добро име в лекарската гилдия, слави се като професионалист, но има и опит на администратор. Бил е начело на три болници - Александровска, "Доверие" и "Уни хоспитал" в Панагюрище.

За него казват, че не е меркантилен и не се поддава на корупционен натиск. Определят го и като не свръхамбициозен, което при поверяване на отговорни постове се оказва по-скоро плюс.

Роденият в монтанското село Славотин Силви Кирилов е завършил медицина в София и е специализирал урология, а после и здравен мениджмънт. Доктор на медицинските науки, преподавател, доцент е повече от 10 години и член на УС на Българската асоциация по урология, нефрология и трансплантология "Уронет".

Депутат от Хасково в последните три издания на парламента, а в 46-то НС оглави и Комисията по здравеопазване в Народното събрание. А преди това без малко да седне в креслото на здравен министър във втория несъстоял се кабинет на ИТН. 

Силви Кирилов не е шумен, но и не е известен като човек, който си мълчи - помним, че по време на актуализацията на парите на НЗОК в краткотрайното 46-о НС не спести забележката си, че има риск гласуваните 134 млн. лв. за здраве да бъдат похарчени непрозрачно, ако се остави възможността Надзорният съвет да ги разпредели по свое усмотрение.

Точно две седмици, след като бие първия звънец за новите депутати, доц. Кирилов ще посрещне и 71-я си рожден ден.

Преди това обаче ще чуем и в какво ще ориса новите депутати - едва ли орисията му ще е белязана с толкова емоция, колкото тази на Стефан Данаилов и Мика Зайкова, но със сигурност ще е обърната към повече дела, прагматичен тон и диалогичност в пленарната зала. И към повече грижа за здраве.