Той каза това в отговор на питане на народните представители Сергей Станишев и Петър Димитров (КБ) за преговорите по енергийните проекти, които ще започнат по-късно днес край Варна.

Дали обаче ще бъдат постигнати такива договорености, ще стане ясно след разговорите, добави министър-председателят. По думите му българската страна се опитва да разбере и защо по тръбата има трима-четирима посредници, предаде БТА.

Винаги сме твърдели, че проблеми при „Южен поток” принципно няма, но и нищо не беше направено по предвижването на проекта, каза още Борисов. Той добави, че договорените 17 млрд. куб. м газ (за транзит към Гърция и Турция - бел.ред.) ще текат по сегашните тръби на „Булгаргаз”, а новото количество газ до 60 млрд. куб. м (целият годишен капацитет на транзита по "Южен поток" - бел.ред.) ще върви по новите тръби на „Южен поток”.
Надявам се пътната карта на „Южен поток” да бъде одобрена подписана днес, добави премиерът.

"На територията на България има място за двата проекта - "Набуко" и "Южен поток". Не се бият и правим всичко възможно да се случат", увери той.

Бойко Борисов отговори утвърдително на въпроса ще се запазят ли приходите от транзитни такси с очакваното тези дни подписване на "Пътната карта" на „Южен поток”.
"Това е наше условие, тези хора (руската страна - бел. ред.) много внимателно наблюдават нашите изказвания и това ни коства преговорите. Затова и помолих опозицията – нищо не им пречеше следващата седмица това да го направят като питане, но те ме гледат на монитора сега на преговорите и слушат какво аз казвам, как министърът да преговаря. Това е антибългарска позиция. Министърът на икономиката Трайчо Трайков води преговори с руснаците и си извиват ръцете, защото знаете как се преговаря”, обясни от парламентарната трибуна премиерът, цитиран от "Фокус".   

"Имате редица козове, които дават възможност България да договори по-добри цени на доставката. Пожелавам ви го най-искрено", каза в отговор Станишев.

По отношение на АЕЦ „Белене” Борисов каза, че в телефонен разговор с Владимир Путин са се разбрали да намерят европейски инвеститори. Сръбската страна също има интерес да влезе в този проект, увери премиерът.

За проекта "Бургас-Александруполис" той отбеляза, че ако българската страна едностранно се откаже от проекта, ще понесем санкции и неустойки. В същото време, той добави, че правителството се е обединило около това, което искат и хората от Бургаския регион. Проектът не е изгоден за България, защото за 35 млн. лв. ще разбием екосистемата, добави Борисов. 


Вижте видео от изявлението на премиера Борисов