Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който участва в преговорите между България и Русия по бъдещето на газопровода, предаде БГНЕС. Началото на газопровода ще бъде в околностите на Варна.

По отношение на "пътната карта" на проекта "Южен поток" имаме голяма степен на съгласие, заяви министърът и допълни, че картата ще постави сроковете и стъпките за подготовката на предпроектното проучване и създаването на общата компания. След това трябва да бъдат разгледани вариантите за трасета, количеството на газа и разходите по проекта.

Предвиждаме съвместната компания да бъде създадена и да получи резултатите от предпроектното проучване към февруари 2011 г., посочи Трайков.
Тя ще притежава тръбите, а дяловете са разпределени 50:50.

Според по-раншни изказвания на премиера, в пътната карта ще остане да се транзитира газ за Турция и Гърция по старите тръби, които са 100 % наша собственост, от което печелим по 100-105 млн. долара, припомни БТВ.

Подписването на пътната карта за газопровода бе отложено за утре. Причина за забавянето е, че България е обвързала подписването на пътна карта с понижаване на цените на руския газ за България, съобщи БНТ.

Министър Трайков обаче не бе особено оптимистичен относно възможността за намаляване на цената на руския газ. Според него при преговорите страната ни има възможност да постигне по-добри клаузи, но ако ни разбират руските партньори. По думите на Трайков, България е единствената европейска страна, която няма никаква алтернатива по отношение на руския газ и не може да смекчава цената за потребителите. 
Поради липсата на алтернативи, дори и цената да не е по-висока от цената, по която “Газпром” продава на други европейски производители, тя не е и по-ниска, коментира министърът.

"Когато сме в условия на преговори, трябва да съдействаме на правителството, да стискаме палци и всякакви противоречиви коментари по-скоро биха могли да отслабят българската позиция". Това каза президентът Георги Първанов относно преговорите на правителството с руската страна за намаляване на цената на природния газ и по "Южен поток". Той посочи още, че вероятно ще се наложи проблемът с цената на газа да се решава заедно с договореностите, които ще бъдат постигани по "Южен поток".