Всички въпроси, които предстои да се решават, занапред ще бъдат решавани според "пътната карта", която предложихме, заяви Зубков, който е и председател на съвета на директорите на "Газпром", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
"Пътната карта" ще бъде подписана на 16 юли там, в България", добави той, без да уточни кой ще постави подписите си под документа от руска страна, но давайки да се разбере, че въпросът ще бъде решен "на достатъчно високо равнище".
Според Зубков пътуването (до София) е било успешно, макар да е имало страшно много въпроси, които е било необходимо да се обсъдят с ръководството на страната и премиера Бойко Борисов, свързани с "нашите енергийни проекти".

За няколко часа преговори всички въпроси са били обсъдени конструктивно, добави той.
"Ще смятаме, че е получено пълно разбиране от страна на българското правителство и това бе потвърдено от министър-председателя - че България влиза в проекта "Южен поток", заключи руският вицепремиер.

"Съгласувайки спорните въпроси ние увеличаваме доходността на проекта "Южен поток" 2 или 3 пъти", изтъкна вчера Борисов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той уточни, че още утре (днес) експертите от двете страни ще съгласуват подробностите по "пътната карта", свързана с реализацията на проекта, а до 2015 година газопроводът ще започне работа.

Едновременно с „пътната карта” за „Южен поток” България и Русия съставиха и аналогичен документ за проекта за АЕЦ „Белене”, пише вестник “Коммерсант”, цитиран от "Фокус".
 
„Пътната карта” включва привличането на европейски инвеститор, определяне точната стойност на централата, определяне схемата за реализиране на електроенергията, нужните обеми на поетапното финансиране. Националната енергийна компания на България и „Атомстройекспорт” трябва до септември „да отговорят на всички въпроси”, пише изданието.
Източник от „Росатом” коментира, че това че България не се отказва от АЕЦ „Белене” може да се смята за положително, но „пътната карта” не е реален напредък в реализирането на проекта.


По-рано днес българският енергиен министър Трайчо Трайков заяви по bTV, че е договорено собствеността върху тръбите по проекта "Южен поток" да бъде 50 на 50. В същото време действащите транзитни тръби за Гърция и Турция ще продължат да се използват и да поемат част от договореното количество. Собствеността при тях остава 100% българска.