В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина, съобщиха от правителствената пресслужба.

За това съобщи и през профила си във "Фейсбук" премиерът Пламен Орешарски.

Ситуацията във варненския квартал Аспарухово продължава да е тежка, но постепенно се нормализира, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

"Изпратени са абсолютно всички сили, които са на Гражданска защита и на пожарната. Незабавно са изпратени и допълнителни сили от Бургас, Добрич и от Шумен. Целият състав на полицията е изпратен на място.
Задействан е кризисният план при областния управител.

Йовчев подчерта, че още от първия момент държавата е започнала да действа. Това, което може да се прави, се прави.

"Създадена е организация и е задействана системата за ранно предупреждение" за евентуална втора вълна, добави Йовчев.

На мястото на инцидента пристигна и министър-председателят Пламен Орешарски.

"Съболезнования на близките. За съжаление това е огромна трагедия Колегите са работили цяла нощ практически. Ще видим какво можем да подпомогнем сега и какво не е направено", каза той.

"Май само кметът е леко неадекватен и политиканства. Той каза, че ще се отпуснат помощи, но първо да се видят щетите какви са и да се види с какво още може да се помогне. Трябва да се вземат превантивни мерки", заяви Орешарски.

По думите на премиера, е имало забавяне в действията само на кмета, "който даваше интервюта, докато моите министри помагаха".

"Изрично ми казаха, че тук няма язовири, няма някакви извънредни обстоятелства, каквито в Сърбия и Чехия. Дъжд", каза още Орешарски.

Причини и отговорност

На въпрос за причините за трагедията премиерът каза, че се предполага, че голямото количество вода, което е паднало от две улици, се е събрало в една с голям наклон и буквално е отнесло няколко къщи и много коли.

"Ще трябва да се направи по-точна идентификация за причините - дали има изсичане на гори или незаконно строителство. Ще се вземат необходимите мерки. Нека да направим внимателен анализ, след което крайните изводи, да не прибързваме", каза още премиерът.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев има готовност да свика междуведомствен съвет, така че да се окаже помощ на пострадалите и на близките на загиналите.

Попитан кой носи отговорност за почистването на деретата, премиерът смята, че това са общините.
По думите му проблемът не е само във Варна, няма достатъчно средства за редовно и щателно почистване на речните корита и на застрашени участъци.

Дир.бг очаква вашите информации, мнения и съобщения за бедствието в коментарите под новината. На video@dir.bg можете да изпращате вашите видеа.


АНКЕТА: Какви са причините за трагедията във Варна?

АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при природни бедствия?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За действията на общината и държавата във Варна