Той подчерта това в словото си на възпоменателната церемония за 141 години от гибелта на Васил Левски.

Държавният глава изтъкна, че страната ни е още не се е изравнила с другите европейски народи и българите още не са изградили своята "чиста и свята република". Той посочи, че пред държавата има още доста работа за вършене, за да постигнем идеалите на Левски.

Плевнелиев обаче призова никой да не поставя под съмнение зададената от Апостола цел и посока.

"На тази дата скланяме глава, за да почетем великото дело. Левски е непреходен идеал, ориентир и коректив за всеки от нас, и за нацията, като цяло. Онзи, който в епохата на безкуражието, имаше куража да тръгне между народа, за да му проповядва правда и свобода", каза Росен Плевнелиев.

Вижте снимки от церемонията>>

Той посочи, че Левски, без да пести сили, е прокарвал пътеки в душите и сърцата на българите.

"Колцина от нас си дават ясна сметка, че и днес трябва да защитаваме неговото дело, да съхраним и предадем неговия идеал и завет за България. Днес е нашият ред. Свободата и достойнството на България зависят от нас, гражданите, от усилията ни по демократичен път да защитаваме правата си. Успехът на едно дело е винаги в ръцете на народа", каза Плевнелиев.

Левски, Ботев и плеядата български патриоти изковаха нашия национален идеал, който ни обединява и днес, каза още Плевнелиев.

Възпоменателна церемония- поклонение, се състоя пред паметника на Васил Левски в столицата. На нея присъстваха, освен държавният глава, и много министри, депутати, патриархът, кметът на София, дипломати, общественици, стотици граждани.

Много полиция, скандирания "оставка"


Спокойно премина възпоменателната церемония по повод 141 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, но при засилени мерки за сигурност поради очаквани провокации.

Чуваха се скандирания "оставка" по време на церемонията. Напрежението обаче настъпи след официалното тържество, когато до паметника пристигнаха привържениците на "Атака", начело с лидера си Волен Сидеров. Вижте тук >>>

По-рано имаше заупокойната служба в храм "Св. София", която бе последвана от литийно шествие към паметника на Васил Левски.

На честването по покана на кмета на София присъства и потомка от рода на Васил Левски - Христина Богданова, правнучка на сестрата на Апостола - Яна, която сподели родови спомени.