"Всеки път, когато дойда в моя любим роден град, го намирам все по-хубав, по-подреден и по-чист. Възхитен съм. Главният "виновник" за това е г-жа Фандъкова", каза световноизвестният цигулар Васко Василев, който подкрепи Йорданка Фандъкова за кмет на София.

"Друг няма кого да подкрепям, защото аз виждам факти, не разговори", каза още Васко Василев. По думите му "Политиците толкова често обещават и нищо не се случва. Знам, че като кажат "ще видим", нищо не се случва, а при Фандъкова има резултати."

В специално видео той я поздрави за направеното и посочи, че културният живот за София е най-важният, не само за столичани, а и за Европа и целия свят, защото хората идват в София и забелязват, че това е истински европейски град.

"Продължаваме подкрепата за творческия сектор с още по-смели планове и амбиции. Нашата цел след като създадохме пространства за култура и да отворим център за съвременно изкуство и нова концертна зала в София", каза Фандъкова.

Тя заяви по-рано на среща с представители от образователния сектор, че предвижда строителство на 6 нови училища в столицата.

 "София е образователната столица на България, а образованието е истинският двигател за развитие на икономиката. Промяната на града трябва да продължи във всички сектори, да увеличим скоростта и да надграждаме. За мен да си кмет означава да работиш с ясни приоритети, а за мен образованието е кауза", заяви Фандъкова.

 Тя получи категорична подкрепа за политиките в сферата на образованието и новите проекти, заложени в програмата й.

На срещата присъстваха учители и директори на столични детски градини и училища, представители на синдикалните организации Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители, доц. Лиляна Вълчева - председател "Синдикат висше образование" в КНСБ, Юлиян Петров - председател на "Синдикат Образование" към КТ "Подкрепа", ректори на университети, представители на неправителствения сектор и частните училища, както и кандидатите за общински съветници Малина Едрева, Нина Чанева и Деан Стаматов.

"Когато започнах работа като зам.-кмет заварих заменени, продадени и затворени 44 детски градини", припомни Фандъкова. Оттогава досега са построени 100 нови детски градини и са осигурени над 17 000 нови места. "Само тази година изграждаме 10 детски градини и се подготвя строителството на още 6. За мен това е начинът да помагаме на родителите да се върнат на работа, да бъдат спокойни и да създават семейство", каза Фандъкова. Наред със строителство трябва да продължи и модернизацията на училищата и детските градини, каза кандидатът за кмет.

"Предвиждаме строителство на 6 нови училища и имаме конкретни проекти. Те са в кв. "Манастирски ливади - изток", кв. "Манастирски ливади - запад", кв. "Витоша", кв. "Малинова долина", нова сграда на 28 СУ в "Красна поляна" и нов учебен блок на 9-та Френска езикова гимназия", каза Фандъкова и припомни, че вече са изградени 12 нови училищни сгради и още 8 са в строителство.

Фандъкова благодари за съвместната работа с представителите на образователния сектор и подчерта. "Много важно е, че заедно с неправителствения сектор успяхме да създаваме политики, за приобщаване, за интеграция и грижа за всички деца", каза кандидатът за кмет на София.

Своята ясна подкрепа изрази Янка Такева, която каза, че е убедена в успеха на Фандъкова и затова вече поставя задачи за работа.

В своето изказване ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков посочи, че за тези 10 години Фандъкова не се е превърна в онези навъсени и надменни политици, с които човек не желае да говори. Той заяви, че промяната, която е направена преди четири години за средното образование, трябва да бъде продължена и в сектора на висшето образование. По думите му това е важно дори и заради сградния фонд, който трябва да изглежда добре в столицата ни.