Депутатът и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин влезе в задочен спор с премиера Бойко Борисов, който вчера при посещение на манастир каза, че "Дойдат ли БСП и ДПС на власт, фондовете и програмите заминават".

"Да се нарушават божиите заповеди на свято място, не е добре. Да се лъже, не е добре. Последните два пъти, когато са спирани средства по европейски програми, са били за нарушения, направени по времето на управлението на Бойко Борисов. През 2013 година временно беше спряна ОП "Околна среда" заради нарушение в системата на контрол на обществените поръчки за периода 2010 - 2013 година, тоест, по време на първото правителство на Бойко Борисов. През 2017 година временно беше спряна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" заради слабости на управление на програмата през периода 2014 - 2016 година, по време на второто правителство на Бойко Борисов", коментира пред БНР Кристиан Вигенин.

"Лесно се раздават присъди пред камерите, но истината е друга... Популизмът в това управление е доведен до съвършенство", допълни той в предаването "Нещо повече". "Редица изследвания, последното от които е на Центъра за изследване на демокрацията, показва, че злоупотребите с еврофондове в България възлизат годишно между 5 до 15% от общия размер на тези средства. Потенциалните вреди са между 1 млрд. и 3,5 млрд. лева".