Категорично заставаме срещу подготвяната т.нар. Национална стратегия за детето, заявиха в официална позиция от ВМРО-БНД, след като по-рано днес се проведе протест срещу нея.

Недоволни граждани обявиха, че новият документ е плод на тоталитарно мислене и предвижда "пълна власт" от страна на държавата над живота на всяко дете и неговото семейство. Те се опасяват, че съществува риск и в България социалните служби да изземат функциите на родителите, както и да се улесни отнемането на деца и преместването им в приемни семейства.

Ето какво се казва в нея:

"ВМРО внимателно следи дебата около т.нар. Национална стратегия за детето от самото начало, като неведнъж е изразявала публично своите критики. Учудващо е продължаващото упорство от страна на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) да се вслуша в аргументираните възражения на редица граждански организации, на семейства и родители, много от които не са поканени на проведените досега публични обсъждания.

Учудващо е защо ДАЗД, претендираща за прозрачност на своите действия, упорито отказва да оповести публично списъка с НПО-та, с които е обсъждала тази въпросна Стратегия. Дали защото може да се окаже, че те са същите, които избирателно бяха канени на "обсъждането" на Истанбулската конвенция?

Поради всичко това ние, Патриотите от ВМРО, публично изразяваме своята позиция относно действията на ДАЗД и продължаващите опити за задкулисно пробутване на т.нар. Национална стратегия за детето.

Т.нар. Стратегия се опитва да налага схващането, че именно държавата знае кой е "най-добрият интерес на детето". Няма как държавни чиновници да знаят по-добре от родителите кой е най-добрият интерес на детето, заявяват от ВМРО.

Т.нар. Национална стратегия за детето цели приемането на "истанбулската" хипотеза, че цялата българска нация се състои от насилници и престъпници, които трябва да бъдат следени и контролирани във всяка тяхна стъпка, пише още в позицията.

Категоричното становище на ВМРО е, че децата се раждат в семейства от мъж и жена, които са свободни граждани, а не собственост на държавата.

Основна задача на държавната власт е да пази реда и мира в обществото от престъпници, а не да вменява вина на родителите, за да се намесва в отношенията им с техните деца, посочват от партията.

Смущаващи са липсата на форми на контрол над държавните служители, подобно на тези, предвидени за семействата, за да се следи за качеството на работата им и съвестното изпълнение на задълженията им".