С бронетранспортьор те обиколиха наводнените улици, съобщи БНТ. От пресконференцията им в кризисния щаб в града дойде информация, че въпреки тежкото положение, до този час в Свиленград няма жертви.

Росен Плевнелиев изрази задоволството си от това, което се прави от кризисните щабове. Според него се действа адекватно. Той беше категоричен, че държавата трябва да се намеси в бъдещи реформи, тоест водна реформа.
"Трябва да е ясно кой стопанисва тези язовири. Трябва да бъде направена паспортизация на тези водни съоръжения, за да няма прехвърляне на топката и непонасяне на отговорност", коментира президентът, цитиран от "Фокус" .

На въпрос какво най-радикално ще се предприеме като реформа, той отговори, че дори ще се стигне до пресушаването на някои от тези съоръжения, които са стари, опасни или са построени там, където не е трябвало. Според Плевнелиев, Европа се задъхва от снега, който се изсипа над нея. Така че не само България е в трудност.

Еврокомисар Кристалина Георгиева пък каза, че към България най-вероятно ще дойдат европейски помощи, но трябва да се има предвид и това, че голяма част от Европа също бедства, което може да ограничи евентуално подпомагане. Тя също се обяви категорично за водна реформа.
Според нея, ако бедствието, което се случи в Хасковска област, "ни отвори очите" да обръщаме повече внимание на превантивните мерки, страданието на хората няма да е напразно.

Министър Цветанов потвърди информацията, че преди три години хората от Харманли са имали подписка, която е била отправена към кмета с желание язовирната стена да бъде ремонтирана. Но, по думите на Цветанов, не е обърнато внимание.
Бунт срещу този язовир е имало и преди 30 години, когато хората са се обявили против построяването му, тъй като според тях мястото не е било адекватно.

"Нито една държава, независимо от планираните политики, не е застрахована, че няма да се случат подобни бедствия. Давам за пример една Япония, за която никой не очакваше, че това може да стане там. Но това, което мога да кажа, и да направя съпоставка между кмета на Харманли и кмета на Свиленград, тук има работещ кмет, знаещ какво да направи, когато възникне подобна ситуация, докато, разберете, в Харманли кметът не е предприел необходимите действия, за да може да облекчи последствията от всичко това, което се случи в Харманли и на селото, което беше засегнато", коментира още вицепремиерът, цитиран от БНТ.

Той обяви още, че 1 милион лева ще бъдат отпуснати за възстановяване на разрушените къщи, както и че ще се плати по 10 000 лева на всяко семейство, което е загубило свой близък.
По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще предостави 1 млн. лева за пострадалите райони от партийната си субсидия.

Президентът посети и засегнатото харманлийско село Бисер. Той огледа палатките за временно настаняване и се запозна с нуждите на останалите без дом. Пред държавния глава пострадалите изразиха надежда такива тежки ситуации да не се случват в бъдеще. Той посети и болницата в Харманли, където все още има 7 пострадали от бедствието.

8 февруари, сряда, е обявен за ден на траур за осемте загинали при водното бедствие. Двама от Бисер все още се издирват.