Спорният момент като че ли се фокусира върху конструкцията на ВСС и разпределението на правомощията между пленума и колегиите.

Така министърът на правосъдието Христо Иванов коментира в кулоарите на парламента част от неразбирателството между политическите сили по проекта за промени в конституцията, предаде БТА.

Той припомни, че в стратегията за съдебна реформа, приета вече от парламента, се казва, че решенията по кариерни въпроси - крайният акт, трябва да се взема от съответните колегии - на съдиите за съдии, и на прокурорите за прокурори.

Министърът обърна внимание на факта, че това е гласувано от НС с гласовете на ДПС и на всички партии, които участват тези дни в преговорния процес.

"Надявам се, че е въпрос на недоразумение и необходимост от още малко дискусия", добави Иванов.

Той подчерта, че става въпрос за международен стандарт и никой не може да твърди, че тази част е законопроект на министър или друга политическа фигура.

Решението е от консултативния съвет на европейските съдии, многократно е препоръчвано за България от Венецианската комисия, от Съвета на Европа, а не е нещо, което някой си е изсмукал от пръстите и може да твърди, че е негов автор, разясни Христо Иванов.

Според него не би трябвало да има трудност да се постигне консенсус. Въпросът да изпълним този запис от стратегията, този международен стандарт не е червена линия, не е политическа, а смислова, без нея реформата губи смисъл, убеден е министърът.

Важно е, смята министърът, да има подкрепа в деня на гласуването.

"Ситуацията е достатъчно динамична, нека да видим какво ще мине, какво няма и тогава ще ми зададете този въпрос" - така Христо Иванов отговори дали, ако поправките не бъдат приети, вижда смисъл да остане министър на правосъдието.

ДБГ поддържа внесения от РБ проект за промени в Конституцията

"Движение България на гражданите" влезе в управлението, за да изпълни основните си приоритети – осъществяване на съдебна реформа, приемане на промени в Конституцията и налагане на антикорупционни мерки.

В тази връзка Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" взе решение, че потвърждава поетия от народните представители на ДБГ ангажимент да подкрепят съдебната реформа и внесения от РБ проект за промени в Конституцията, съобщиха от ДБГ.

ДБГ настоява легитимните органи на РБ да направят анализ и оценка на водените до момента преговори за конституционните промени.

Анкета: Необходима ли е промяна в Конституцията?