Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за люксембургския в. "Ворт", че неговата страна продължава "европеизацията" си въпреки блокадата на България за определяне на дата за преговори с ЕС, съобщава скопският портал Фактор, цитирана от БТА.

"Неблагодарно е, че нашата съседка България наложи ново вето за нас през декември 2020 г. Главната цел е да се решат разногласията в интерпретацията на историята между Скопие и София. Трябва да кажа, че с такова отношение ЕС нямаше да съществува, европейците гледат към бъдещето, не към миналото", каза Заев в интервюто.

Той призова ЕС да помогне, а Брюксел да докаже, че зачита европейските ценности и че историческите спорове не бива да стават пречка за бъдещето на Република Северна Македония.

Заев каза още, че неговата страна е разочарована от неизпълнените обещания от ЕС за доставка на ваксини срещу КОВИД-19 с оправданието, че "в този момент е невъзможно за ЕС да сподели ваксините".

Заев, заедно с финансовия министър Фатмир Бесими, е на работно посещение в Люксембург и днес се срещна с неговия премиер Ксавие Бетел.

Междувременно българският премиер Бойко Борисов разговаря днес с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи

"Всички противоречия между България и Република Северна Македония трябва да бъдат изгладени. Следващите поколения няма да ни простят, че сме пропуснали тази голяма възможност", заяви на срещата Борисов и призова за "преговори на разума, не на емоциите" за преодоляване на различията между двете страни.

Министър-председателят посочи, че двете страни трябва да вървят по пътя на дипломацията и разбирателство. "Героите, които са загинали за свободата, не могат да са темата, която ни разделя. Защото тяхната съкровена мечта е била да бъдем заедно и затова са си дали живота. Така че те трябва да са мост на приятелство, а не на разделение", посочи Борисов.

По време на срещата премиерът Борисов потвърди принципната ни подкрепа за европейската интеграция на нашата югозападна съседка при изпълнение на съответните условия. Той изтъкна необходимостта от изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.