Новият закон предвижда смяна на ръководството на Палатата, което стана причина за скандала.

След като настоящият й председател шеф проф. Валери Димитров заяви, че не му пука дали ще остане на поста, Хамид Хамид от ДПС показа жест, сходен по смисъл със среден пръст, заради което беше отстранен от две пленарни заседания. По-късно той се извини.

Днес мнозинството прие закона, според който Сметната палата ще е колективен орган от 9 души - председател и 8 членове, а не както сега - председател с двама заместници. Председателят и членовете ще се избират и освобождават от парламента за срок от 7 г., като председателят няма да може да бъде преизбиран, както досега.

Според мотивите, теоретично погледнато, при вземане на решения от колективен орган много по-трудно може да се оказва политическо или всякакво друго влияние.
От мнозинството се аргументираха, че сега Сметната палата влиза в "правилния коловоз" и от едноличен, става "колегиален" орган.

Този закон е наказателна акция срещу един човек, който 9 години поддържа добро професионално равнище на Сметната палата. Днес ще бъде тя, утре - съдът, вдругиден – прокуратурата”, заяви депутатът от ГЕРБ Павел Гуджеров.

Колегата му Александър Ненков добави, че проф. Димитров по никакъв начин не може да бъде свързан с ГЕРБ и предложи той отново да бъде избран за поста.

Междувременно от партията цитираха лидера й Бойко Борисов, който е информирал еврокомисаря по правосъдие Вивиан Рединг как Сметната палата "чрез репресия ще бъде политизирана и подчинена от управляващите".

С тези промени БСП, ДПС и "Атака" си отмъщават на независимата Сметна палата, защото настоящият състав отказва да изпълни политическите поръчки при одитите на различните министерства от времето на ГЕРБ”, е заявил Борисов.

За председател и членове на Сметната палата ще се избират лица, които имат висше икономическо или юридическо образование със степен „магистър” и професионален опит не по-малко от 15 години за председателя и 10 години за членовете.

Освен това те не трбява да са били членове на правителството, депутати, ръководители на централен или местен орган през последните три години, предхождащи избора, да не са осъждани за умишлено престъпление и да не са лишавани от съда от правото да заемат определена длъжност.

Председателят и членовете не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен научна, преподавателска или такава, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права.