Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на кабинета в оставка проведоха извънредно заседание на правителството, на което беше взето решение за започване на процес на планиране на прекратяване на участието на формирования от Въоръжените сили на Република България в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан "Решителна подкрепа" (RESOLUTE SUPPORT). Това съобщи пресцентърът на кабинета.

Премиерът Бойко Борисов изтъкнал отличната професионална работа на българския контингент в Афганистан през годините. "Горди сме, че имаме славни и добри войници и офицери, които на рискова операция се справят чудесно. Те са изключително добре подготвени и дисциплинирани войни. Огромно благодаря за риска, който поемат, и че прославят родината", подчертал министър-председателят Борисов.

Решението на Министерския съвет е взето в контекста на проведената извънредна среща на 14 април 2021 г. на министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на НАТО, на която бе решено започване на планиране на постепенното и контролирано изтегляне на мисията от 1 май 2021 г., пише в съобщението.

"На база на вчерашното обсъждане ние стигаме до извода и предложението - да организираме изтеглянето на нашия контингент заедно с изтеглянето на съюзниците в мисията, което ще бъде организирано от НАТО в периода от 1 май до началото на септември", заявил заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Това е 42-рият български контингент в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан "Решителна подкрепа", чийто състав в момента наброява 117 души.