С близо едночасови спорове по процедурни въпроси и взаимни обвинения, че в парламента се води предизборна кампания, депутатите в 45-ото Народно събрание започнаха работа с амбициозна програма. Това става на фона на очакванията БСП да върне мандата веднага, което означава, че президентът Румен Радев може да разпусне парламента тази или най-късно идната седмица. 

Програмата включваше следното: намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев за глас по предложение на "Има такъв народ". "БСП за България" пък предлагат актуализация на пенсиите. "Изправи се! Мутри вън!" искат добавка от 50 лева за пенсионерите, а "Демократична България" - да се създаде комисия, която да разследва казуса "Росенец". В седмичната програма е и осигуряване на достъп до ваксината "Спутник V".

Най-голяма полемика предизвика предложението на "Демократична България" в дневния ред извънредно да бъдат включени законопроектите за промени в Закона за съдебната власт, в който се предвижда закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, и в Наказателно-процесуалния кодекс. Депутатите дълго спориха за тълкуванието на текст, предложен също от самите "Демократична България" - дали може два законопроекта да се предложат в дневния ред през една процедура и дали не трябва да се изчакат 72 ч. от внасянето на доклада на комисията в парламента до разглеждането в пленарната зала. В крайна сметка председателят на парламента Ива Митева остави предложението за петък. 

Отново беше отхвърлено предложението на ГЕРБ за проект за създаване на комисия за разследване на случая "Росенец" заради подобен проект на "Демократична България". В дневния ред обаче влезе проект за създаване на комисия за разследване на полицейското насилие на протестите. Въпросът е, че дори тези комисии да бъдат създадени, те нямат време да заработят. 

В дневния ред беше включено и първото четене на промени в Закона за личната помощ.

По време на дебата по дневния ред Тома Биков от ГЕРБ-СДС отбеляза наближаващото разпускане на парламента: "Пакетно и вкупом сме излезли от реалността и от събития, които вървят в страната. Някои колеги вероятно не са разбрали, че БСП връщат мандата за съставяне на правителство. Парламентът приключва, ако не тази седмица, още другата. Тук разглеждаме нови анкетни комисии, Кодекс за социално осигуряване, намаляване на заплати. Ние няма да получаваме заплати още от следващата седмица". 

В крайна сметка предложението на "Изправи се! Мутри вън!" заплатата на депутатите да бъде намалена на 1400 лв. не беше включено в дневния ред, защото при двете гласувания не участваха нужните 121 депутати. Групите на ГЕРБ-СДС и БСП не гласуваха. А от името на ДПС Йордан Цонев коментира, че не може това Народно събрание да определя заплатите на следващите депутати. ГЕРБ от своя страна определиха предложението като див популизъм. 

Следобед в Комисията по здравеопазване ресорният министър в оставка проф. Костадин Aнгелов ще отговаря на въпроси на членовете на комисията. Депутатите ще изслушат и представители на Националния оперативен щаб, на Националния ваксинационен щаб и управителя на НЗОК за изпълнението на бюджета на касата към 30 април 2021 г.