Народното събрание не прие предложението на правителството за увеличаване състава на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Това стана с неприемането на текст от Закона за здравното осигуряване, внесен от Министерски съвет, в който се предлагаше да се увеличи съставът на надзора на НЗОК от 9 члена на 11 и представителите на държавата от четирима, да станат шестима.

Със 111 гласа „за”, 23 „против” и двама „въздържал се, това не беше прието.

Най-голямата партия в парламента - тази на ГЕРБ, гласува „за” предложението на опозицията текстът да отпадне.

Парламентарните групи на БСП, ДПС и АБВ също гласуваха „за”, единствено от Реформаторския блок и Патриотичния фронт бяха против.

По този начин се запазва Надзорният съвет на касата в състав от 9 членове с по-малка квота на държавата - един представител на пациентските организации, двама представители на синдикатите, двама на работодателите и 4-ма на държавата, един от които е изпълнителният директор на Националната агенция за приходите.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт определи Надзорния съвет като паразитиращ орган, който не може да бъде контролиран от Народното събрание:
"Ние, народните представители, избираме управителя на Здравноосигурителната каса, но практически чрез закона той се явява, с извинение, една фигура, която е изцяло подвластна на този паразитиращ орган, наречен Надзорен съвет." заяви той.

Тунчер Кърджалиев от ДПС добави, че на практика се върви към одържавяване на Надзорния съвет на Здравната каса.

"Увеличаването на Надзорния съвет на Здравната каса с още двама членове, от страна на държавата - този акт си има име, този акт се нарича, според нас, национализация. Това е в ущърб на първоначалната идея, още от преди 15 години, на създаване на здравноосигурителния модел", посочи Кърджалиев.

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че е недопустимо в Здравната каса да има представители на медицинската индустрия и посъветва депутатите:" Дами и господа, държавата сте вие. Държавата не е нещо имагинерно, което стои някъде, и ако вие искате, вашата воля, волята на държавата да бъде преведена в политиката на Касата, тогава трябва да можете да осигурите на тази Каса възможността да провежда вашите решения".

Надзорният съвет на НЗОК ще приема по предложение на управителя решение за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение Касата заплаща напълно или частично лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Съветът вече няма да одобрява методиките за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ.

Това реши парламентът в извънредно заседание при приемането на второ четене на промени в Закона за здравното осигуряване.

Управителят на НЗОК обявява ежемесечно на интернет страницата на НЗОК заплатените през предходния месец средства за болнична медицинска помощ по лечебни заведения, както и за лекарствени продукти по международно непатентно наименование, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Здравната каса се задължава да проучва неудовлетвореността на пациентите от дадена болница и в случай на системна такава, ще има право да прекратява договора си с лечебното заведение.

Предстои да се гласува дали системна неудовлетвореност значи повече от три жалби от пациенти към определена болница за срок от шест месеца.

Става въпрос за отчетено непроведено лечение, взети неправомерно пари. Предложението беше това да бъде по електронен път, за да има ясен и бърз път, по който вашата удовлетвореност ще стане достояние на Касата, и в рамките на 30-дневен срок да ви отговорят. Става въпрос за вашата възможност да изразите вашата удовлетвореност. Това е причина Касата да спре в рамките на месец плащането за вашето лечение, да направи проверка и когато се установи нарушение, от това да произтече санкция към съответното лечебно заведение, където са се държали грубо с вас, по някаква причина качеството и процедурите, заложени в договора, не са изпълнени, взети са ви неправомерно пари", обясни здравният министър.