Няма да има ограничения в лъчелечението на болни, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазване.

Има явно неразбиране или неправилно тълкуване на индикативните стойности, каза още той и подчерта, че няма наложени ограничения за лъчелечението на пациентите. По думите му индикативните стойности не ограничават лечението, а служат само за нуждите на контрола. Нито един пациент няма да остане без лечение, увери министър Ананиев. Той посочи, че през 2017 год. от лъчелечение са имали нужда 12 393 пациенти, а през тази година се очакват 13 706 нуждаещи се от такава терапия. Средствата за нея тази година са с над 7 млн. лв. повече в сравнение с миналата година.

Министър Ананиев каза още, че за да няма напрежение, НЗОК е изпратила писма до районните здравни каси, с които ги уведомява, че индикативните стойности за юни се отменят. За месеците до края на годината индикативни стойности не са предвидени. Важно е представителите на медицинското съсловие своевременно да обсъждат с НЗОК възникнали проблеми по Националния рамков договор, каза още министър Ананиев и добави, че в понеделник в НЗОК са поканени лекари, национални консултанти и пациентски организации за обсъждане на съвместни действия.