Двамата кандидати за председатели на БСП Валери Жаблянов и Красимир Янков се обединиха в обща позиция, в която призоваха за бойкот при избора на нов председател на партията, който ще се състои на 12 септември.

Те публикуваха декларация в официалния профил на Янков в социалната мрежа, в която се казва: "Във връзка с насрочения днес дебат от Софийската партийна организация между кандидатите за председател на БСП заявяваме, че няма да вземем участие в събитието, както и ще отклоним поканата от пловдивските социалисти за аналогична среща-дебат".

Реакцията им идва след обявеното решение на лидера на БСП Корнелия Нинова, която също се бори за председателското място, че няма да участва в дебата. 

В тази връзка и двамата кандидати за поста обявяват, че освен, че няма да участват в дебат, се оттеглят и от участие в кампанията. 

"Исканията, които поставихме в писмо до Националния съвет, Изпълнителното бюро и ЦКПИ на 1 септември, не бяха удовлетворени. Създадената организация е предпоставка за груби манипулации на процедурата по изборите и подмяна на действителния резултат. Неучастието на Корнелия Нинова в тези дебати е демонстрация на високомерното отношение към останалите кандидати. Това е и обида към членовете на партията, които очакваха кампанията да бъде представяне на идеи и платформи, а не сепаративни срещи с инициативни комитети", посочват в декларацията те.

Жаблянов и Янков призовават за неучастие на членовете на предстоящия избор, с което да се даде ясен знак за "опорочената процедура".

"Конгресът е нашият висш партиен орган, който трябва да намери решение за създалата се ситуация", пишат още социалистите.

Преди дни отново Валери Жаблянов, Красимир Янков както и още един от общо петимата кандидати за председателския пост - Георги Тодоров, обвиниха ръководството в манипулиране на предстоящия избор, нарушавайки най-минималните демократични стандарти. Те излязоха с отворено писмо до ръководството на БСП и до медиите, в което настояват да бъдат премахнати т.нар. подвижни секции заради опасността от фалшифициране на резултата на вътрешно-партийните избори на 12 септември.

Според тях прекият избор блокира партията с растящо вътрешно противопоставяне.

Действията на ръководството водели до извода, че той се използва за налагането на един кандидат в разрез с предварително заявените намерения.