Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков изрази увереност, че предложението за отпадане на текстовете за връщане на водачите и камионите на четири седмици най-вероятно ще събере необходимата подкрепа. Това стана ясно след днешните срещи на министъра в Брюксел, преди гласуването утре на Пакета "Мобилност" I в Комисията по транспорт в Европейския парламент. Той заяви, че очакванията са да постигнем значителен напредък по отношение на кръстосаните операции, както и да бъде отложено въвеждането на забраната за спане в кабините на камионите, докато не бъдат изградени достатъчно места за паркиране и почивка на водачите, съобщава Нова тв.

Министър Росен Желязков каза още, че е получил уверение от комисар Виолета Булц, че Европейската комисия ще се ангажира през следващия период, който ние наричаме "преходен период", да започне изграждането на подобни места във всички държави членки. В момента Комисията е изработила карта за наличните и необходимите такива места, като българската страна настоява да няма забрана за ползването на седмичната почивка в кабината, докато това не се случи.

Министърът изтъкна, че с готвения утре протест се цели не да се оказва натиск, а да се покаже, че периферните държави са против направените предложения в Пакет за Мобилност I. "Нашето желание е в рамките на гласуването в парламента да постигнем значителни подобрения, ако не успеем - да блокираме законодателното предложение на този етап", допълни той.