Не може да се говори за хаос при гласуването с машините - имаше единични случаи, по-малко от половин процент е броят на машините в страната, с които е имало проблем. Това заяви журналистът Светослав Метанов в извъредното издание на "Директно в новините" с водещ Стефан Кунчев.

Проблемът с електронното гласуване до голяма степен е заложен в системите на държавната администрация - няма достатъчно висока сигурност на информацията. Ако има воля, нещата ще се разрешат. Самият Светослав Метанов обясни, че е фен на възможността за онлайн гласуване.

Затрудненията на възрастните хора да гласуват с машина според него не са разпространен проблем.

"Най-големият недостатък на предизборната кампания беше, че нямаше сблъсък на идеи", коментира журналистът.

Според него ако е ограничен наистина контролираният, купеният вот, ако в ромските квартали има по-ниска активност, както показват данните, това означава, че е повишен легитимният вот.

"Ще има съществена разлика в представителството на средните сладкиши, защото има сладкиши, които пристигат от чужбина, не е ясно кой ще отиде на трето място", заяви Светослав Метанов, правейки сравнение с резултатите от редовните избори през април.

Дали новото Народно събрание ще бъде реплика на 45-я парламент? Според журналиста по-скоро не, заради големината на отделните парчета.

"Те няма да са същите по големина, дори да са същите видове торти на витрината. Може да има и торти, които социолозите не са слагали до момента".

Според него ще се състави стабилно правителство в мандата на новоизбрания парламент.