Отливката на Пикаещото момченце бе поставена в новия мини парк до кметството, а официалното й представяне бе днес, в Деня на Европа, предаде БГНЕС.

70-сантиментровата отливка от цимент е подарена преди време на кметството от майстора-леяр Иван Ковачев.

Атрактивната фигурка провокира кметския наместник Светлин Савов заедно с художника Атанас Владимиров да й потърсят достойно място в "Долапите".

Постепенно се оформя идеята да се направи зелено пространство около кметството, където да се поставят пейки и детски съоръжения, а в центъра да се изгради фонтан с Пикаещото момченце.

За да бъде още по-интересна фигурката, тя е облечена в българска народна носия. Дрехите са изработени специално от две момичета от град Мартен, които дори са правили проби как стоят потурите, ризата и калпакът.

Майсторът Петър Йорданов е имал задачата да изгради шадравана, който е от камък, с цветя и рибки. Той разказва, че е работил 40 дни сам по оформлението и е много доволен от резултата.

В парка се събират малки и големи, за да се радват на новата си придобивка. И както е обичайно за фонтаните, за сбъдване на желания, във водата са хвърлени и първите монети.