Томов се е срещнал с кмета на Русе Пламен Стоилов, който му е връчил знамето на общината, за да го постави на върха, съобщиха от местната управа в града, цитирани от БТА

Общината ще плати и самолетния билет на русенския алпинист, който е на стойност 700 евро.

"Пожелавам ти на всеки покорен връх с гордост да развяваш знамето на община Русе и този път нека мисията да е успешна", е заявил кметът на Иван Томов.

Трийсетгодишният русенец не за пръв път атакува осемхилядник в Пакистан. В края на юни миналата година той участва в международна експедиция за изкачването на връх Нанга Парбат. Тогава мисията бе провалена заради терористично нападение над базовия лагер, при което имаше загинали.

Томов ще се присъедини в края на седмицата към българската експедиция в Пакистан. На 16 юни той ще се придвижи до най-северната точка на провинция Балтистан, за да достигне до базовия лагер, който се намира на 5000 м височина.

За Томов и за останалите двама участници в експедицията - софиянците Младен Данков и Боян Петров, ще са нужни две седмици за климатизация. С оглед на метеорологичните условия се очаква тримата да атакуват върха около 15 юли.

Български алпинист оцеля при атентат в Пакистан