Това съобщи началникът на общинския отдел "Култура" Ива Чавдарова, цитирана от БТА.

Фестивалът, който ще се състои от 20 до 29 юни, включва 22 проекта, разпределени в три тематични модула - "Градът край реката", "Отраженията на града" и "Ах, този град".

Зам.-кметът Страхил Карапчански обясни, че "Аз, Градът" се е установил като запазена марка в културния календар на Русе.

Събитията ще се случват на 10 сцени, разположени на различни места в града.

В организирането на фестивала са се включили 20 институции и творчески екипа. През тези десет дни ще се състоят възстановки, инсталации, пърформанси, концерти, ателиета и дебати.

Сред събитията в програмата са включени аудиовизуална импресия "Звуци и картини" с участието на Общинския духов оркестър, като и двудневна възстановка на римски пазар на крепостта Сексагинта Приста в Русе, където ще се организират по четири дегустации дневно на римска кухня.

Атрактивен е и проектът "Опера над Русе", в който артистите от Русенската опера Владислава Гарвалова - сопран, и Петър Костов - тенор, ще пеят от два балона, издигнати с топъл въздух, издигнати над централния площад на Русе.

Чавдарова обясни, че ще има и "Детски панаир на изкуствата", като за целта ще бъдат изградени повече от 40 ателиета в центъра на града.

Програмата включва още мобилна интерактивна инсталация "Съзнателно кино", "Мото рок фест", концерт на оркестър "Карандила" в квартал "Селеметя" и "Джаз под звездите".

Фестивалът ще приключи на 29 юни с проекта "Дунавски залез" - акции по кея край река Дунав и рок маратон.