Началото на дейностите даде зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, лисвайки менче вода „за спорна работа“ на строителите, предаде Ruse-news.com.

На церемонията присъстваха още кметът Пламен Стоилов с екипа си, Антъни Томпсън, постоянен представител на Световната банка в България, журналисти, граждани.

Реконструкцията е част от проекта „Интегрирана система за градски транспорт на Русе“. Той включва ремонт на кръговото до полицията и изграждане на подлез със шест изхода, пет от които с асансьори за хора с увреждания и майки с колички, изграждане на бус-ленти и светофари с пропускане на обществения транспорт.
Няма да има търговски части в кръговата част, както беше в стария проект, мнението на урбанистите е, че то трябва да се превърне в „място за срещи и прекарване на свободното време“.

Зам.-кметът Димитър Наков представи представи техническите подробности по проекта, който трябва да бъде завършен до края на 2015 г.

„Надявам се, че зрителите на концерта на „Lord of the Dance“ в началото на октомври ще имат възможност да преминат през новия подлез“, каза Наков при представянето на графика.

По думите му на отделни етапи от строителството ще бъдат стеснявани участъци от пътя, но до затваряне на трафика няма да се стига.

Въпреки временните неудобства, той е оптимист за завършването на проекта до пролетта на 2015 година.

Одобреният по Оперативна програма „Регионално развитие“ проект „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе“, е на обща стойност 29 379 323,89 лв., от които предоставената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 26 011 937,93 лв. и 3 367 385,96 лв. са собствен принос на Община Русе.