Дългогодишният криминалист бе представен днес пред личния състав от зам.-министъра на МВР Красимир Ципов, съобщи БГНЕС.

Пред журналисти Ципов каза, че Атанасов е назначен от днес със заповед на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Като причина за смяната на предишния директор Георги Великов заместник-министърът посочи недобрите резултати на дирекцията в Русе, предаде БТА.

По думите му към настоящия момент тя е в края на първата десетка от всички дирекции в страната по основните и комплексни показатели и в края на втората десетка по разкриваемост на престъпността.

"Назначаването на г-н Атанасов е свързано с желанието на професионалното и политическото ръководство на МВР да бъдат подобрени резултатите в дирекцията", каза още Красимир Ципов.

Той уточни, че от новия директор се очаква да повиши резултатите по двата основни критерия, заложени в работата на МВР - противодействието на конвенционалната престъпност и най-вече на контрабандата на акцизни стоки.

47-годишният Теодор Атанасов бе заместник на досегашния директор Георги Великов, който преди няколко дни подаде молба за освобождаване по собствено желание и бе преназначен като началник сектор "Икономическа полиция".

Новият шеф на русенската полиция има две висши образования – военно и право. В системата на МВР е от 2001 г., когато започва като оперативен работник в група "Престъпления против личността" на сектор "Криминална полиция", за да стигне постепенно до шеф на Криминална полиция и зам.-директор на ОД на МВР-Русе.

Има допълнителни квалификации в Международна правоприлагаща академия – ILEA, от Будапеща и Розуел.