Бъдещи медицински сестри от Русе си пожелаха здравната система у нас да се промени, за да останат да практикуват в България.

Между 2 и 5 са незаети щатни бройки за медицински сестри в отделенията на русенската многопрофилна болница. Основната причина – отливът на кандидати да учат и работят по професията, заради ниското заплащане.

Четвъртокурсникът Петър Петров е сред 25-те от първия випуск медицински сестри, които завършат тази година. В момента той е на стаж в болницата. Казва, че няма да отиде да работи в чужбина.

“Като за начало задължително ще бъда в България. За в бъдеще – може да отида някъде зад граница, колкото да придобия някакъв опит и да го донеса тук в България”, споделя Петров.

Въпреки че щатната стартова заплата за новозавършила медицинска сестра е 540 лева, Петър и колегите му са оптимисти, че здравната система у нас ще се подобри. Затова и са избрали тази професия.

“Защото обичам да помагам на хората и се чувствам много добре, когато правя това”, разкри Равие Атулова. Цветелина Станчева, главна медицинска сестра в МБАЛ-Русе.

Освен медицински сестри, проучване на Русенския университет сочи, че в Североизточна България има липса и на 200 акушерки.