Това съобщи един от организаторите - Мартин Маринов от сдружение "BMST Carnavale", цитиран от БТА. До момента около 30 участници от различни градове в страната са потвърдили, че ще пристигнат в Русе. Още 210 са изявили желание за това, каза Маринов.

Фестивалът предвижда участия на кукерски дружини, атракции със скачащи кокили, стрелба с лък. За доброто настроение ще се грижат музикални състави за народни песни.
В гр. Мартен в събота ще бъде подготвена кладата на обредния огън, като целта е пламъците му да достигат височина от 5-6 метра. Ще бъде изработена и четириметрова кукла, която ще поведе шествието по централната улица "Александровска" в Русе. То ще бъде съпроводено от кукери, перкусии, огнено шоу, акробатични танци и номера.

В неделя фестивалът ще продължи в Мартен с отворени ателиета по стрелба с лък, въртене на огън, изработване на кукерски кукли и конкурс за най-вкусна баница. Горяща стрела, изстреляна от лък, ще запали обредният огън, с което ще постави началото на вечерната програма. В нея ще има кукерски игри, огнени танци и надсвирване.

Едни от целите на фестивала е да се възродят и популяризират народните обичаи и традициите за Сирни Заговезни сред младите хора, както и да се повиши чувствителността на хората по отношение на проблема със замърсяването на въздуха от горящи гуми по време на празника.