В русенско село сложиха табели с червени кръстове по вратите на хора, поставени под карантина като превантивна мярка, предава NOVA.

„На бележката има оставен телефон, за да може, ако някой съсед види,че даденият човек излезе, да сигнализира. До този момент всички спазват правилата“, каза Илиян Хараламов, кмет на село Малко Враново.

По думите му, 17 души в района са под карантина.

„Общинският щаб взе решението. Целта е да има качествен контрол, за да са спокойни гражданите на общината. Никой не се обидил. Приемат го нормално. Тези домове се наблюдават от много екипи“, поясни Валентин Атанасов, кмет на Община Сливо поле.

От Общинския щаб предупреждат всички под карантина да не напускат домовете си и да спазват стриктно противоепидемиологичните мерки. Решението за означителните табели е взето на заседание от 19.03.2020 г.

Табела "Карантина" ще бъде поставена на всеки дом, в който живее лице с ограничени мерки да излиза, заради коронавируса.

Тази мярка се прилага, за да се преустановят опитите на поставените временно под карантина да излизат от домовете си. Констатирано е, че част от тези лица не спазват ограниченията, заради което се налага приемането на по-строги мерки.

"Бъдете отговорни към вас, вашите близки и обществото. Нека да не допуснем Община Сливо поле да бъде поставена под карантина!", разпорежда местният щаб. 

Коронавирусът официално стигна и до Русе, след като вчера бе съобщено за първия случай там. Става въпрос за  мъж, който се е прибрал от Австрия. Там той е работил в ски курорт.