Обстановката в Русенско е усложнена от обилния снеговалеж. Около 30 населени места са без електрозахранване, съобщи областният управител на Русе Галин Григоров.

Заради снега и силния вятър има прекъснати електропроводи. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите, като се очаква до края на деня проблемите да бъдат отстранени.

Вижте снимки >>

Григоров обясни, че няколко населени места са и без вода.

В цялата област е ограничено движението на камиони над 12 тона. За леки автомобили са затворени направленията за Разград и Силистра на територията на двете области. Пътят Русе-Бяла е отворен за движение за коли.

Височината на снежната покривка в региона е неравномерна и варира между 30 и 60 сантиметра. На места са се образували преспи от по два метра.

Григоров обясни, че пациентите на хемодиализа са транспортирани до болниците.

Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че 31 тежки машини почистват улиците в града. Градският транспорт се движи, но със закъснение.

Почиства се и общинската пътна мрежа, като към момента са затворени няколко участъка - от Николово в посока Просена и Долно Абланово, и от Тетово към Кубрат. Има много аварирали автомобили, което затруднява почистването.

В Русе са повалени много дървета и клони, които се разчистват от екипи. Счупено дърво е смазало паркиран лек автомобил, препречи улица и падна в двора на ОУ "Иван Вазов". Млада жена е пострадала от преспа, която е паднала върху нея от покрив на сграда. Откарана е в болница със счупен крак.

Милков съобщи и за инцидент от тази нощ, при който жена е загинала, след като е била блъсната от пътнически влак. Той каза още, че към момента няма информация за бедстващи пътници.

Кметът призова гражданите, ако не е наложително, да не предприемат пътувания и да не паркират в малките улици, тъй като затрудняват достъпа на снегопочистващата техника.

Заради създадената ситуация кметът е издал заповед от днес общинските паркинги да са безплатни, като гражданите е добре да преместят там автомобилите си.

Кметът призова хората да почистят пред домовете си и магазините.

На границата с Румъния поради влошаване на метеорологичната обстановка и обилен снеговалеж е преустановено пропускането на товарни автомобили над 12 тона от Румъния за България на ГКПП Дунав мост Русе и на ГКПП Дунав мост Видин, съобщиха от МВР на обяд.

Поради усложнената метеорологичната обстановка в страната движението на влаковете се осъществява при тежки зимни условия, съобщиха и от Национална компания Железопътна инфраструктура.