Началото на ремонта на пътя Русе - Кубрат, с дължина 47 км, бе поставено днес. Това съобщиха от областната управа в крайдунавския град.

Заради лошото състояние на второкласния път, неремонтиран основно от около 30 години, бяха организирани протести на жители от населените места, които го използват.

Той е основна връзка между областите Русе, Разград и Силистра и първокласните пътища Русе - Варна, Силистра - Шумен и Кубрат - Разград.

Стойността на ремонта е за повече от 45 млн. лева. Проектът се финансира по оперативна програма "Региони в растеж". За по-бързото осъществяване на строително-монтажните работи трасето е разделено на два участъка. Срокът за изпълнение е 10 месеца.

По думите на проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура", с този проект регионът ще добие една активна пътна връзка, която ще даде развитие на социално-икономическия живот.

Сред официалните гости на символичната първа копка днес бяха областните управители на Русе и Разград - Галин Григоров и Гюнай Хюсмен, както и кметове.

Нина Тодорова - един от организаторите на протестите срещу лошото състояние на пътя, коментира, че са очаквали с нетърпение да започне ремонтът.

"Ще изпитваме трудности при пътуване в участъка през тези 10 месеца, докато траят строителните дейности, но си заслужава. Надяваме се, че ремонтът ще е качествен", каза Тодорова, която пътува всяка сутрин от Кубрат до Русе.