Данните показват, че потребената през януари енергия е с 3,3% по-малко от предходния месец и със 7% по-малко спрямо януари 2013, съобщиха от "Топлофикация София".

Причината е, че през декември и януари средноденонощните температури са били  в границите между 0 и 1 градуса по Целзий, което определя двата зимни месеца като топли за сезона.

Януарските сметки за парно и топла вода са достъпни на касите и могат да се заплащат от потребителите.

Предварителният анализ на сметките от над 300 лв. показва, че тези сметки се касае предимно за реални месечни отчети или за по-висок прогнозен дял на съответния абонат в сравнение с миналия отоплителен сезон.

Потреблението на топлинна енергия в 2700 сгради в столицата се отчита ежемесечно - дистанционно или чрез самоотчет, припомнят от дружеството.

"Топлофикация София" съветва своите клиенти да уведомят топлинния си счетоводител, ако им се налага да отсъстват от дома си за по-дълъг период, за да бъде променен прогнозният дял топлинна енергия.

Клиентите могат и с решение на Общото събрание на етажната собственост да поискат от топлинния счетоводител проверка на заявените нулеви прогнозни дялове в сградата, както и извънреден междинен отчет на уредите.

От началото на отплителния сезон 2013-2014 г. клиентите могат да получат 4,5% комулативна отстъпка на месечна база, ако ползват 3% отстъпка за коректни платци, и 50% бонус от първата или последната си сметка, ако плащат парното и топлата си вода разсрочено на равни месечни вноски.

От 15 февруари започва промоцията, според която в следващите три месеца 300 от клиентите на "Топлофикация", които платят парното си на касите на EasyPay, ще получат "опрощаване" на сметката си. Разходите по кампанията са изцяло за сметка на EasyPay.

В началото на февруари, заради увеличения брой жалби срещу високи сметки, Техническият университет започна проверка на всички постъпили сигнали.