Срокът за изпълнение на договора е 90 календарни дни, а изпълнител е "Техномашпрогрес", съобщи на пресконференция Нина Макарова, ръководител на дирекция "Околна среда" в Столичната община, предаде "Фокус".

В приюта ще се прибират изключително агресивни кучета и глутници. Тези, които са спокойни, и се нуждаят само от кастрация, ще са връщани по места, както изисква Законът за защита на животните и за ветеринарно-медицинската дейност.

Общата площ, върху която ще се изгражда приютът, е 25 дка. Намира се в землището на с. Горни Богров, район Кремиковци. Той е съседен на вече построения и въведен в експлоатация приют.

На всяко куче, се пада по 6 метра индивидуална къщичка, която е съобразена с големината на кучето, и местата за разходка. Общо застроената площ ще е около 7000 кв. м, останалата част ще представлява алеи за достъп на персонала до клетките за почистване, хранене, обгрижване, места за разходка и озеленяване.

Ще има 2 големи септични ями, канализационни системи, водоподаване до клетките, алейни осветления.

Първи етап на приюта за 1000 агресивни кучета беше пуснат в експлоатация в края на 2012 г.

От "Екоравновесие" съобщиха, че през април екипите на предприятието са заловили 400 кучета, от които са кастрирани 342. От началото на годината от приютите в Горни Богров и Сеславци са осиновени 163 кучета, а през април - 31.

Разходите на "Екоравновесие" за април са общо 116 815 лева, от които за заплати на ловци и на служители в приютите са изразходвани 47 963 лв.

Столичната община съвместно с фондация "Четири лапи", "Анимъл Рескю" и Българско дружество за защита и опазване на животните е започнала шестмесечна кампания за кастрация на кучета в крайните градски части, предимно около складове в район "Банкя". През юни в кампанията ще бъдат включени и районите "Люлин", "Надежда" и "Връбница".